Četvrtak, 09.07.2020

Balkanska ruta: Hoće li problem sa migrantima ponovo posvađati države u regionu

Od početka ove godine u Bosnu i Hercegovinu je ušlo 5.116 nelegalnih migranata. Njih 4.526 iskazalo je namjeru za podnošenje azila, a 475 migranata je podnijelo zahtjev za azil – posljednji su objavljeni zvanični podaci državnih institucija.

Najveći broj migranata u BiH trenutno boravi na području USK  FOTO: AA

Nova balkanska migrantska ruta vodi od Grčke preko Albanije, Crne Gore, BiH, Hrvatske i Slovenije do zapadne Evrope. Povećan priliv migranata posljednjih mjeseci Bosna i Hercegovina dočekala je nespremno i tek su u protekle dvije sedmice nadležne institucije odlučile konkretnije reagovati kako bi se poboljšali uvjeti za smještaj migranata, ali i granični prelazi stavili pod pojačanu kontrolu.

Politička situacija kako unutar BiH, tako i među zemljama u regionu, samo produbljava migrantsku krizu. U Bosnu i Hercegovinu migranti većinom dolaze iz Srbije i Crne Gore, mnogi od njih ilegalno. I dok su Srbija i Crna Gora sa olakšanjem dočekale rasterećenje broja migranata, BiH je u sve većem problemu, iako i naša država migrantima i dalje služi samo kao tranzitna ruta.

Ko je neiskren, a ko zatvara migrantske centre

Komesar za izbjeglice i migracije Srbije Vladimir Cucić izjavio je prošlog mjeseca da je u Srbiji zabilježen blagi pad broja migranata, da ih ima oko 3.500 te da se sve manji broj njih opredjeljuje da traži azil u toj zemlji.

– Mi bilježimo lagani pad, ali ne veliki koliko se očekivalo. U Srbiji sada imamo 3.500 izbjeglica u cijeloj zemlji – rekao je Cucić i dodao kako ne očekuje “migrantski džep” u slučaju da države u regionu zatvore svoje granice.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić skeptičan je prema podacima koje iznose susjedne države.

– Nisam siguran da se sve države na balkanskoj ruti ponašaju iskreno, odgovorno i profesionalno. Prema mojim informacijama, sve zemlje na balkanskoj ruti u ovoj godini registrovale su za 50 posto manje migranata u odnosu na BiH. To znači da nismo iskreni – izjavio je prije dva dana Mektić.

On je istakao i da je primjetan povećan broj migranata iz Irana te da u tom smislu BiH ima ozbiljan problem, jer je Srbija ukinula vize državljanima Irana.

– Najviše je u strukturi Pakistanaca, nakon toga Sirija i na trećem mjestu je Iran. Kako ih dobijamo iz Irana? Imamo tu ozbiljan problem jer je Srbija ukinula vize državljanima Irana. Oni legalno dolaze u Srbiju, a nama prelaze ilegalno pa idu prema Evropskoj uniji. Mi nemamo pravo da određujemo Srbiji kome će uvoditi vizni režim, ali Srbija treba da nam bez ikakvih problema omogući readmisiju – kazao je Mektić.

Informacije da se na teritoriji Srbije i Crne Gore raspuštaju migrantski centri i da se velike grupe migranata organizovano, institucionalno, ali i uz pomoć kriminalnih grupa, pokušavaju prebaciti u BiH, potvrdio je i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, rekavši da je Bosna i Hercegovina upoznata s tim.

Zvizdić je jučer ponovio opredjeljenje bh. državnih vlasti da neće dozvoliti ulazak migrantima preko ilegalnih graničnih prijelaza na granici BiH sa Srbijom i Crnom Gorom. Bosna i Hercegovina će ostati humana prema onima koji traže međunarodnu zaštitu, ali “sigurno neće biti sabirni centar za migrante na čitavom Balkanu” – poručio je Zvizdić nakon jučerašnjeg sastanka sa predstavnicima vlasti u Sarajevu.

I iz susjedne Hrvatske ovih dana stižu poruke kako se neće dozvoliti ulazak migrantima u zemlju. Ukoliko zemlje koje su dalje od Hrvatske na migrantskoj ruti prema Zapadnoj Evropi zatvore svoje granice za migrante, Hrvatska neće postati “hot spot” država, poručio je ministar unutrašnjih poslova te zemlje Davor Božinović. Hrvatska policija je od početka godine zabilježila više od 150 krivičnih djela krijumčarenja osoba, 70 posto više nego u istom periodu prošle godine, no ističu da je saradnja sa bh. policijom dobra.

– Republika Hrvatska učinit će sve da zaštiti svoju granicu i spriječi sve pokušaje nezakonitih prelazaka državne granice i u tome raspolaže svim potrebnim sredstvima. U tome smo spremni pomoći i Bosni i Hercegovini – izjavila je za Večernji list hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Crna Gora sprema bodljikavu žicu

Prema nezvaničnim podacima, kroz Crnu Goru je do sada prošlo oko 5.000 migranata. Kako su najavile crnogorske vlasti, ukoliko se broj migranata poveća “mimo redovnih granica”, postoji mogućnost da se postave žičane ograde na ugroženim pravcima. Mađarska vlada najavila da će, u slučaju migrantske krize, donirati Crnoj Gori bodljikavu žicu za pokrivanje 25 kilometara državne granice.

Albanski mediji pišu da je posljednjih mjeseci sve veći broj migranata koji prelaze u Crnu Goru te da Tirana odbija da vrati dio migranata koji pređu njenu teritoriju. Punktovi sa kojih se migranti prebacuju su u okolini Skadra, a ilegalni prelasci najčešće se organizuju u blizini graničnih prelaza Božaj i Sukobine. Mediji navode da se ture organizuju sa lokalnim kriminalcima, a dalje ih prebacuju ka Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Da regionu prijeti nova migrantska kriza, upozorio je prije nekoliko dana i austrijski kancelar Sebastijan Kurz. On je izjavio da je broj dolazaka migranata u Grčku ove godine već dostigao 18.000, što je, kako je konstatovao, “veoma, veoma velika brojka” i rast od 150 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Pravog rješenja za sve veći priliv migranata na balkanskoj ruti i dalje nema. Kako je rečeno na jučerašnjoj međunarodnoj konferenciji u Sarajevu, jedna od opcija je da se migracije zaustave na vanjskim granicama EU, a uz to je potrebno snažnije i bolje organizovati vraćanje migranata u njihove zemlje, te u sve uključiti i zapadni Balkan.

Što se Bosne i Hercegovine tiče, činjenica da se problem sa migrantima koristi u političke svrhe, prevashodno od političara iz RS-a, može samo još više zakomplicirati ionako već složenu situaciju.

cenzura.ba
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com