Utorak, 07.04.2020

Bihać dobija četiri kružna toka i pješačku zonu

Bihać dobija četiri kružna toka i pješačku zonu

Cenzura.ba /klix.ba

Na području grada bihaća u saradnji s Cestama Federacije BiH ove godine će početi realizacija projekata izgradnje četiri kružna toka.Kako je rekao gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić, sredstva za projekte su osigurana, dio će osigurati Ceste FBiH, a dio iz kreditnih sredstava. Cilj projekata je modernizacija saobraćajnica i bolja povezanost grada s ostatkom USK.

“Jedan od najznačajnijih projekata je treća traka na Ripačkom klancu. Imamo devijaciju puta 5. Korpusa s dva kružna toka kod Jablanske ulice i Robota. Ugovor je potpisan i na proljeće trebaju početi radovi”, kazao je Fazlić.

Grad je izdao potrebne dozvole i sve je spremno za radove na prvoj dionici.

“Planirana je zaobilaznica od benzinske pumpe Čavkunović prema Malom Lugu. U toku sa aktivnosti sa Željeznicama FBiH koje trebaju dati saglasnost. Ukoliko se to ne riješi pomjerit ćemo dionicu i dio će biti u Malom Lugu. Projekat je vrijedan 2,5 miliona KM”, rekao je Fazlić.

Kada je u pitanju kružni tok na Kamenici, ranije su imali problema s eksproprijacijom zemljišta, ali sada je to riješeno na način da ne bude sudskih sporova. Fazlić kaže da je novac spreman.

“Finansijski najveća investicija je zaobilaznica Izačić-Kamenica u vrijednosti od 5,5 miliona KM. Do sada se nije moglo raditi zbog propisa i vodozaštitne zone. Gradsko vijeće je izmijenilo odluke i stvoreni su uvjeti. Radi se na prikupljanju dokumentacije i eksproprijaciji. Sredstva su osigurana”, rekao je.

Na kraju tu je i rekonstrukcija ulice dr. Irfana Ljubijankića od centra grada do mosta Klokot. Tu je predviđen i kružni tok na raskrsnici prema tržnim centrima Bingo i FIS kao i pješačka zona koja će graditi ove godine.

Cenzura.ba /klix.ba

cenzura.ba
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com