Petak, 03.07.2020

Čiji su migranti u BiH: Sramotna poruka iz Beograda upućena BH. vlastima

Predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Narodne skupštine Srbije Miodrag Linta pozvao je Ministarstvo vanjskih poslova Srbije da jasno poruči Sarajevu kako je nedopustivo da se migranti naseljavaju u srpskim naseljima u Federaciji BiH.

– Apsolutno je neprihvatljivo da se migrantski kampovi formiraju u srpskim naseljima kao što su Medeno Polje, Lipa ili bilo kom drugom na području FBiH odakle su Srbi protjerani – naveo je Linta.

Linta je istovremeno zatražio da Vijeće ministara poništi odluku Gradskog vijeća Bihaća o izgradnji prihvatnog centra za migrante u selu Lipa.

On smatra da je namjera vlasti Bihaća i Unsko-sanskog kantona da pošalje jasnu poruku malobrojnim srpskim povratnicima u FBiH da nisu dobrodošli i da se ponovo isele sa svojih ognjišta, saopćeno je iz Saveza Srba iz regiona (SSR).

Linta je ukazao da je opravdana sumnja da postoji plan pojedinih centara moći u Sarajevu da se migranti trajno nasele u “srpskim naseljima u FBiH i uzurpiraju srpsku zemlju i drugu imovinu”, prenosi USKinfo.

– Potpuno je jasno da bi nasilno naseljavanje migranta u srpska naselja značilo još jedno u nizu kršenja Dejtonskog sporazuma i dodatno širenje nepovjerenja između srpskog i bošnjačkog naroda – poručio je Linta. 

cenzura.ba
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com