Ponedjeljak, 21.09.2020

Crveni križ USK: Prikupljena pomoć ide migrantima

U okviru akcije “Solidarnost na djelu”, koju Crveni križ USK organizuje tokom oktobra i novembra svake godine na području Unsko-sanskog kantona, prikupljene su velike količine humanitarne pomoći, a odlukom rukovodstva ove organizacije, sva pomoć biće namijenjena migrantima.

“Ova pomoć se obično distribuiše građanima koji su lošijeg socijalnog stanja. Ove godine sve općinske organizacije su odlučile, s obzirom na trenutnu situaciju, da je uputimo na Vučjak, gdje je ona sada najpotrebnija”, kazao je Hamza Alagić, sekretar Crvenog križa u Sanskom Mostu.

Inače, u pomenutoj akciji sudjeluju mahom učenici ovdašnjih škola, koji organizovano prikupljaju pomoć, ali i drugi građani.

Predsjednik Kantonalne organizacije Crvenog križa USK Husein Kličić ističe kako je svaka pomoć dobrodošla, s obzirom na to da u prihvatnom kampu na Vučjaku boravi veliki broj migranata o kojima brinu.

“Naši volonteri čine koliko mogu, hrane imamo dovoljno do kraja ove godine, ali je vrijeme sve hladnije. Ljudi spavaju u šatorima, na goloj zemlji, umotavaju se u ćebad i pitanje je šta će se dogoditi kada temperature počnu padati ispod nule”, kazao je Kličić.

On je dodao kako trenutno na Vučjaku svakodnevno boravi između 750 i 800 migranata, te da oni ne žele proširivati trenutne smještajne kapacitete i time ohrabrivati da se u ovome prihvatnom kampu može provesti zima. On je još jednom upozorio kako su migranti na Vučjaku lišeni osnovnih egzistencijalnih uslova.

Izvor: nezavisne.com

cenzura.ba
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com