Subota, 06.06.2020

”Došlo do te mjere da hrvatska strana povređuje teritorijalni integritet BiH”

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić komentarisao je za N1 jučerašnji incident u kojem je povrijeđeno 18 migranata kod granice BiH i Hrvatske, te je poručio kako je on i ranije upozoravao da se hrvatska strana nekorektno ponaša po pitanju migranata.

“Ja sam na ovo upozoravao već duže vrijeme, odnosno da se hrvatska strana, hrvatska država i policija vrlo nekorektno ponašaju po pitanju ovih migranata koji se nalaze između BiH i Hrvatske. Dakle, ja sam ukazivao da hrvatska strana zloupotrebljava sve međunarodne standarde, bilateralne sporazume između BiH i Hrvatske i da je to došlo do te mjere da hrvatska strana povređuje teritorijalni integritet BiH”, istakao je Mektić za N1.

Kazao je i kako je hrvatska policija, pozivajući se na informacije kojima raspolaže, jučer u Velikoj Kladuši fizički zlostavljala migrante.

“Prema dosadašnjim indicijama i informacijama kojima raspolažemo, migrante je jučer u Velikoj Kladuši hrvatska policija zatekla, te kako su nam migranti kazali, fizički ih je zlostavljala, upotrebljavala prisilu i onda su ih doveli na vrlo nepristupačan teren gdje su ih praktično natjerali niz jednu vrlo strmu liticu da se vraćaju unutar BiH i gdje su oni između ostalog i tu u padovima zadobili razne tjelesne povrede”, rekao je ministar sigurnosti BiH.

Također, kako je naglasio, još uvijek utvrđuju činjenicu da li je i u juečerašnjem slučaju Hrvatska povrijedila teritorijalni integritet BiH.

“To ćemo vidjeti, postoje indicije da se i to dogodilo”, naveo je te dodao:

“Mi ćemo u toku dana sačiniti jednu opsežnu informaciju, poslati je Predsjedništvu BiH i mislim da u ovom međudržavnom problemu treba ovo pitanje da rješava Predsjedništvo BiH. Naše ingerencije iz Ministarstva mimoilaze tu nadležnost. Ovo je opet jedno začuđujuće ponašanje hrvatske strane. Ne znamo uopšte šta je motiv za takvo ponašanje. Vidjeli smo i da je u ranijem periodu postojao niz dokaza i novinarskih snimanja o postupanju hrvatske policije i ovo je problem s kojim se mora izići na nivo Predsjedništva BiH, ili najmanje na nivo Vlade Republike Hrvatske i Savjeta ministara”, naglasio je Mektić za N1.

Izvor: ba.n1info.com

cenzura.ba
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com