Subota, 17.04.2021

Egipat nakon četiri godine oslobodio novinara Al Jazeere Mahmouda Huseina

Mahmoud Hussein priveden je krajem 2016. godine

Mediji i izvori za ljudska prava u Egiptu i Kataru objavili su u četvrtak navečer da su egipatske vlasti pustile novinara Al Jazeere Mahmouda Huseina.

Mahmoud Hussein, novinar Al Jazeere Arabic priveden je krajem 2016. godine nakon povratka kući iz Katara u Egipat.

Vlasti su ga optužile za “pripadnost zabranjenoj grupi” i “širenje lažnih vijesti s ciljem destabilizacije zemlje”.

Novinari Al Jazeere Jamal i Sarah Raafat, i Hossam El-Shorbagy i aktivist za ljudska prava Gamal Eid na društvenim mrežama potvrdili su Husseinovo puštanje, prenosi Anadolija.

– Egipatske vlasti pustile su Mahmouda Husseina, novinara Al Jazeere, nakon administrativnog pritvora koji je trajao više od četiri godine – objavio je Qatar Today.

Egipatski opservatorij za novinarstvo i medije rekao je da je Kairski krivični sud u ponedjeljak odlučio pustiti Husseina “s mjerama predostrožnosti dok istraga ne bude završena”.

Zvanični Kairo, Al Jazeera ili Husseinova porodica još nisu komentirali ove vijesti.

Egipatski sud je u maju 2019. godine odbio zahtjev tužilaštva da se Mahmoud Hussein pusti na slobodu, a protiv njega je pokrenuta nova istraga, nepoznatog sadržaja.

Al Jazeera je na četvrtu godišnjicu hapšenja svog novinara apelovala na međunarodne organizacije da pozovu na hitno puštanje iz zatvora Mahmouda Husseina, ali i svih drugih novinara koji su zatvoreni u svijetu.

cenzura.ba
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com