Utorak, 02.06.2020

Erdogan: Ne znam da li su zemlje NATO-a počele da sankcionišu jedna drugu

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da će na predstojećim sastancima sa američkim predsjednikom Donaldom Trumpom i ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom razgovarati i o pitanju Sirije.

“Iznijet ću i pitanje Sirije na bilateralnim sastancima sa Trumpom i Putinom”, kazao je Erdogan novinarima na aerodromu u Ankari prije polaska u Japan na samit lidera G20.

Erdogan bi se na margini predstojećeg samita G20 trebao sastati i sa predsjednicima SAD-a i Rusije.

Odgovarajući na pitanje o mogućim sankcijama SAD-a prema Ankari, Erdogan je istakao da nije upoznat s time da su članice NATO saveza počele kažnjavati jedna drugu.

“Ne znam da li su zemlje NATO-a počele da sankcionišu jedna drugu. Na sastancima sa gospodinom Trumpom nisam stekao takav utisak”, dodao je.

Ponovo je upozorio na prava kiparskih Turaka na pitanja vezana za bušotine u istočnom Mediteranu.

“Svi koji žive na ostrvu Kipar imaju pravo na more. Ne možemo se složiti ako kažete ‘mi ćemo ga staviti pod kontrolu južnog Kipra”, rekao je turski predsjednik.

Turska smatra da njeni turski srodnici iz Sjevernog Kipra imaju pravo na ista prava kao i ljudi u južnom Kipru, posebno na pitanju kakvo je nafta u istočnom Mediteranu.

Samit G20 u Osaki bit će održan 28. i 29. juna, a mnogi stručnjaci smatraju da je ovaj skup prilika da se pošalje snažan signal podrške multilateralizmu i protivljenja unilateralizmu i protekcionizmu u svijetu.

Očekuje se da će mnogi svjetski lideri na samitu tražiti konsenzus i rješenja za promociju globalnog trgovinskog rasta, unapređenje svjetskog ekonomskog razvoja i unapređenje globalnog upravljanja.

Izvor: ba.n1info.com

cenzura.ba
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com