Petak, 05.06.2020

HDZ predvođen Čovićem danas bojkotuje sastanak u Predsjedništvu: Poslao pismo Džaferoviću i otkrio razloge

HDZ predvođen Čovićem danas bojkotuje sastanak u Predsjedništvu: Poslao pismo Džaferoviću i otkrio razloge

Radna grupa formirana na inicijativu Evropske unije i Predsjedništva BiH prvi sastanak održat će danas u 13 sati. Međutim, u Predsjedništvu BiH predstavnici HDZ-a neće doći na ovaj sastanak. Johann Sattler, šef Delegacije EU-a u BiH putovao je u Mostar kako bi odobrovoljio Čovića da sjedne za isti sto sa Željkom Komšićem, ali se to očito neće desiti. Čak ga je tada nazvao i evropskim šampionom bh. integracija.

Podsjećamo, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je na redovnoj sjednici, održanoj 28. aprila, u dogovoru s predstavnicima iz Evropske unije pokrenulo inicijativu s ciljem pokretanja reformskih procesa u BiH i realizacije 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije. Uprkos podršci EU Čović će bojkotovati sastanak, javlja NAP.

Podsjećamo, dogovoreno je formiranje političke radne grupe koja će biti zadužena da procesi unutar BiH idu naprijed i da se postigne što je moguće širi konsenzus.

Tu grupu čine predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH, predsjedavajući i dva zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, predsjedavajući i dva zamjenika Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. Dakle na sastanak osim Dragana Čovića neće doći ni Borjana Krišto ni Vjekoslav Bevanda.

U nastavku u cjelosti prenosimo pismo Dragana Čovića upućeno Šefiku Džaferoviću:

“Pozdravljam Vašu opredijeljenost za potporu nastavka europskoga puta kao vanjskopolitickoga prioriteta koji je, kao takav, potvrđen u Strategiji vanjske politike i u Nacrtu zakona o vanjskoj politici, a koji su pripremljeni u prethodnom sazivu Predsjedništva BiH, čiji sam bio član.

Članstvo Bosne i Hercegovine u Europskoj uniji temeljna je odrednica političkog kretanja i razvoja BiH. Zaključci iz Mišljenja Europske komisije na koje se pozivate predočili su analizu stanja i potreba BìH, uključujući u područje vladavine prava. Izostanak volje bošnjačkih političkih predstavnika za implementaciju odluka Ustavnoga suda BiH i Europskoga suda za ljudska prava koje se tiču provedbe natkrovljujućeg ustavnog načela konstitutivnosti i demokratskog predstavljanja te osiguranja biračkog prava pripadnicima manjina izravno narušava vladavinu prava, koja je najslabija točka sustava.

Navedena načela nedvojbeno ukazuju na temeljnu jednakopravnost triju konstitutivnih naroda. Sukladno Ustavu, jednakopravnost se mora reflektirati i u području izbornog procesa te izboru političkih predstavnika konstitutivnih naroda u tijelima uspostavljenima u cilju zaštite konstitutivnosti kroz poštovanje principa kolektivnog predstavljanja. Navedeno načelo uspostavljeno je kako bi se onemogućila dominacija bilo kojeg naroda unutar bh. političkog sustava.

Osporavanje i negiranje tog načela upućuje na to da politička opcija koju zastupate djeluje sustavno s ciljem uspostavljanja vladavine bošnjačkog naroda, ne kao jednakopravnog, već isključivo nadmoćnog političkog naroda, primaro na području Federacije BiH.

Opstrukcijom jednakopravnosti svjesno se uništava natkrovljujuće načelo Ustava te potiču pravna i politička nesigurnost. Unitaristička politika čiji je radikalni vrhunac ozvaničen i u platformi Stranke demokratske akcije jasna je poruka protivna Ustavu, Washingtonskom i Daytonskom sporazumu te, kao takva, apsolutno neprihvatljiva.

Aktualni saziv Predsjednistva BiH, sa stanovišta pozicije hrvatskoga člana, ne ispunjava kriterije konstitutivnosti i legitimnosti predstavljanja sukladno Ustavu i jasnom tumačenju sadržanom u Odluci U23/14, a imajući u vidu jasnu vezu članova Predsjedništva BiH s odgovarajućim klubovima u Domu naroda Federacije BiH. Do sada biste trebali biti duboko svjesni činjenice da je jedan član Predsjedništva BiH treći put izabran protivno demokratski izraženoj volji hrvatskoga naroda. Te činjenice ograničavaju kapacitet uzurpirane funkcije i opterećuju očekivani doprinos Predsjedništva BiH. Predsjedništvo u takvom sastavu niti uz najbolju volju ne može biti predvodnik pozitivnih procesa, posebno onih koji se tiču europskih integracija.

Imajući u vidu navedeno, a u vezi s Vašim pozivom za sudjelovanje na sastanku ad hoc političke radne skupine, koji ste zakazali za 4. svibnja 2020. godine, informiram Vas da u njezinom radu ne mogu sudjelovati. Nadalje, podsjećam da u pogledu sadržaja zaključka na koji se pozivate, broj: 01-50-1-1301-2/20 od 28. travnja 2020. godine, Predsjedništvo BiH nema nadležnost niti u jednoj od navedenih sedam točaka, kao što nema niti u jednoj od 14 točaka koje je Europska komisija precizno definirala u svom izvješću iz svibnja prošle godine.

Vođenje ovih važnih procesa isključivo je u nadležnosti Vijeća ministara BiH, i po Ustavu i sukladno Odluci Vijeća ministara BiH o mehanizinu koordinacije. Vijeće ministara je u potpunosti reprezentativno tijelo koje odrażava legitimnu zastupljenost i interese svih konstitutivnih naroda i vodećih političkih struktura. Kao takvo, Vijeće ministara mora inicirati i rukovoditi procesima europskih integracija Bosne i Hercegovine.

Osobito cijenim doprinos i angažman Ureda specijalnog predstavnika Europske unije u BiH, kao i jasnu želju za pokretanje svekolikih, a osobito europskih procesa i unutarnjeg dijaloga u Bosni i Hercegovini, iako se kao odgovorni polltičari ne bismo trebali oslalijati na vanjske poticaje već pratiti vlastite inicijative i opredijeljenost.

U tom smislu sam i tijekom posljednjih razgovora s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske, zemljom predstedateljicom Vijećem Evropske unije, uputio iskrenu zamolbu da BiH dobije posebno mjesto na predstojećem summitu lidera Zapadnog Balkana i Evropske unije.

Također, iskoristio sam priliku informirati ga o razlozima izostanka predstavnika hrvatskog naroda BiH u ad hoc političkoj skupini koju je uspostavilo Predsjedništvo BiH te potvrditi svoje sudjelovanje na predstojećem EPP Zapadni Balkan sastanku koji će se održati 6. svibnja 2020. godine na temu EU perspektiva, a sa sudjelovanjem lidera EU i Zapadnog Balkana.

Koristim ovu prigodu i još jednom potvrditi potpunu spremnost hrvatskih predstavnika u realizaciji zaključaka Europske komisije kroz djelovanje za to nadležnih institucija Vijeća ministara BiH i Parlamentarne skupštine BiH”, navodi Čović u otvorenom pismu

Cenzura.ba /BHindex

cenzura.ba
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com