Srijeda, 23.09.2020

Islamska zajednica kantonalnoj bolnici „Dr. Irfan Ljubijankić“ u Bihaću donirala hemodijalizni aparat

Islamska zajednica u BiH je posredstvom Vakufske direkcije i Fondacije „En-Nedžat“ iz Kuvajta kantonalnoj bolnici „dr. Irfan Ljubijankić“ donirala jedan aparata za hemodijalizni centar.
Ispred Islamske zajednice i Muftijstva bihaćkog prisutni su bili savjetnik reisu-l-uleme Hasan-ef. Makić, Mensur-ef. Ćehić, glavni imam Medžlisa IZ Bihać i rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje, te Sabahudin-ef. Begić, rukovodilac Službe za finansijske i administrativno pravne poslove. Dok je ispred fondacije En-Nedžat prisustvovao dr. Muhammed El-Ensari, a ispred domaćina je prisutne dočekala dr. Mediha Puškar i glavna sestra g. Raza Imširović.

Hasan-ef. Makić je naglasio da je podrška Bosni i Hercegovinu od strane ove organizacije pristizala u kontinuitetu i da se nada da će se nastaviti plodonosna saradnja, s obzirom da su predstavnici ove organizacije u prethodnom periodu bili iznimno naklonjeni potrebama našeg naroda.

„Prvobitno je ova organizacija uglavnom ulagala u vjerske objekte i infrastrukturu Islamske zajednice, ali je primjetno posljednje vrijeme da je njihov fokus da pomognu svima koliko god im to mogućnosti dozvoljavaju. Važno je da je dr. Muhammed El-Ensari, predstavnik Fondacije, danas u Bihaću da se lično uvjeri u činjenično stanje ovog hemodijaliznog centra i nakon toga uloži svoj napor kako bi dodatno ojačali kapacitete koji realno nisu zadovoljavajući u ovom vremenu i za ovoliki broj pacijenata koje opslužuju u ovom centru.“ – izjavio je Hasan-ef. Makić.

Prilikom posjete hemodijaliznom centru kantonalne bolnice u Bihaću dr. El-Ensari se dodatno informisao o stanju hemodijaliznih aparata koji su trenutno u funkciji, o broju pacijenata i uvjetima u kojima rade zdravstveni radnici. Naglasio je da je neophodno u narednom periodu ojačati saradnju i pružiti dodatnu podršku zdravstvenim ustanovama.
„Ovo je prva faza gdje kroz posjete zdravstvenim ustanovama želimo snimiti činjenično stanje i u narednoj godini nastojati da damo isto tako doprinos i olakšamo na ovaj način ljudima koji imaju potrebu za ovakvim aparatima, ali i zdravstvenim radnicima koji su na usluzi hemodijaliznim pacijentima.“ – istakao je dr. El-Ensari.

O značaju ovakve donacije za hemodijalizni odjel kantonalne bolnice u Bihaću dr. Mediha Puškar je istakla da je ovo više nego značajna donacija ovom centru s obzirom na dotrajale aparate i sve veću potrebu koja se svakodnevno javlja među našim stanovništvom za korištenje takvih aparata.
„Ovo je više nego vrijedna donacija s obzirom da imamo aparate koji su stari i dotrajali i koji prešli maksimum radnih sati i sretna okolnost jeste da smo tridesetak pacijenata preselili u dijalizni centar Cazin i na takav način zadržavamo trend nesmetanog rada, ali se nadamo da će ovakve i slične donacije, kao i nabavka novih aparata poboljšati kvalitet zdravstvene usluge u našoj zdravstvenoj ustanovi. Zahvalni smo Islamskoj zajednici i prijateljima iz Kuvajta što i na ovakav način vode brigu o našim pacijentima i ustanovama.“ – izjavila je dr. Puškar.

Prethodno su predstavnici organizacije „En-Nedžat“ posjetili sjedište Muftijstva bihaćkog gdje ih je primio Mensur-ef. Ćehić, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva bihaćkog, gdje ih je upoznao sa stanjem infrastruktrure i vjerskog života na prostoru bihaćkog muftijstva. Goste iz Kuvajta je posebno obradovala činjenica da je velika većina infrastrukturnih projekata Islamske zajednice realizovano uz pomoć i podršku lokalnog stanovništva i da će buduća saradnja ove Fondacije i Muftijstva bihaćkog biti intenzivnija kako na vjerskim tako i na opštedruštvenim projektima.

cenzura.ba
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com