Četvrtak, 23.01.2020

Kako je SIPA pripremala teren za Dudakovića: 400 pripadnika 5. korpusa dobilo poziv Tužilaštva BiH

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) jutros je u Bihaću uhapsila Atifa Dudakovića, bivšeg komandanta Petog korpusa Armije RBiH zbog navodnih ratnih zločina. Da je akcija SIPA-e pomno pripremama dovoljno govori podatak da je više od 400 pripadnika Petog korpusa u posljednjih godinu dana dobilo poziv Tužilaštva BiH na saslušanje.
Dudaković prilikom jutrošnjeg hapšenja nije pružao otpor, a kako saznajemo narušeno mu je zdravlje.

Tužilaštvo je od svih tražilo iskaze na pojedina ratna dešavanja. Tako su mahom u Tužilaštvo BiH pozivani pripadnici 503, 504, 510 i 517 brigade Petog korpusa.

Nakon posljednjih presuda Haškog tribunala Ratku Mladiću i šestorci tzv Herceg-Bosne pozivi su postalo još intenzivniji, posebno za borce iz Cazina.

Iz Patriotske lige Unsko-sanskog kantona smatraju da se svjedočenja najviše povezuju sa završnim operacijama Petog korpusa, prije svega akcijom “Sana 95”.

Očito je da su svi pozivi u Tužilaštvo BiH imali za cilj današnju akciju, koja je pomno pripremana. Akcija hapšenja Dudakovića pripremana je nekoliko mjeseci u najvećoj tajnosti, a kako informacije o njoj ne bi procurile, vodeći funkcioner SIPA je lično imenovao članove Tima koji su radili na dokumentovanju zločina za koje se tereti Dudaković i učestvovali u njegovom hapšenju. Nezvanično istraga protiv Dudakovića vođena je 12 godina.Peti korpus Armije RBiH bio je jedan od ukupno sedam korpusa u Armiji BiH, a odlukom Predsjedništva BiH formiran je 21. oktobra 1992. godine, na slobodnoj teritoriji sjeverozapadne Bosne, odnosno Cazinske krajine. Komanda korpusa nalazila se u Bihaću, a zona odgovornosti obuhvatala je skoro kompletnu Krajinu.

Tokom cijelog rata, korpus je djelovao u teškim uslovima, u potpunom okruženju, suprostavljajući se dvostrukom, a u jednom periodu i trostrukom neprijatelju. Na dan formiranja, Peti korpus je u svom sastavu imao sedam brigada, a naredbom Predsjedništva BiH, njegovi komandanti tokom rata bili su generali Ramiz Dreković i Atif Dudaković.

Tokom operacije “Sana 95”, vođene u jesen 1995. godine, Peti korpus je u potpunosti porazio Abdićeve snage i oslobodio Veliku Kladušu, te porazio snage Vojske Republike Srpske oslobodivši Bosanski Petrovac, Ključ i Bosansku Krupu, da bi na kraju ove operacije u sadejstvu sa Sedmim korpusom Armije RBiH oslobodio i Sanski Most.

 

Klix.ba

cenzura.ba
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com