Četvrtak, 04.03.2021

Klub poslanika SDA u Skupštini USK:Otkazano imenovanje predsjedavajućeg Skupštine USK, očekujemo ostavku premijera Ružnića


Klub poslanika SDA u Skupštini USK

Otkazano imenovanje predsjedavajućeg Skupštine USK, očekujemo ostavku premijera RužnićaU 2021. godinu Unsko-sanski kanton je ušao bez budžeta, bez predsjedavajućeg Skupštine, bez premije zdravstvenog osiguranja, a danas je i dopredsjedavajući Razim Halkić priznao i bez skupštinske većine. Samo je premijer Mustafa Ružnić novu godinu započeo sa novim savjetnikom.

Zastupnici ASDA i SDP-a nisu danas došli na nastavak vanredne sjednice koju su sami zakazali, a na kojem je Nisvet Jusić iz Nezavisnog bloka trebao biti imenovan za predsjedavajućeg Skupštine USK. Podsjećamo da imenovanje na ovu funkciju čekamo od novembra 2019. kad je neslavno smijenjen Agan Bunić. Najbrojniji u Skupštini USK Klub Bošnjaka od tada nema svog predstavnika u rukovodstvu Skupštine, na što je Klub SDA više puta upozoravao.

Neodržavanje vanredne sjednice, a kasnije i neusvajanje dnevog reda redovne sjednice su jasni pokazatelji da već najmanje pola godine Vlada USK nema podrške Skupštine. Bez stabilne većine nema rješavanja gorućih problema građana već postoji samo tekuća potrošnja, plate i regresi. Najavljivana pred izbore podrška privrednicima i poljoprivrednicima je izostala, a javni pozivi su poništeni. Podrška MMF-a i Vlade FBiH koja je stigla u kanton umjesto da bude iskorištena na saniranje posljedica pandemije otišla je na krpljenje budžetskih rupa i iznajmljivanje prostora za ministarstva od privatnika.

Premijer USK i kompletna Vlada su već odavno, po uzoru na kolege iz Sarajeva i Tuzle, trebali ponuditi ostavke na svoje funkcije. Umjesto toga svoje fotelje redovno spašavaju nudeći javnosti raznorazne zamjenske teme, autonomašku retoriku i populističke poteze.

Očekujemo da će nakon današnjeg skupštinskog debakla Vlada USK konačno sagledati činjenice i odustati od grčevite borbe za svoje interese.

Klub poslanika SDA u Skupštini USK

cenzura.ba
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com