Subota, 06.06.2020

Kraj krize na pomolu: Amerika i Kina najavile potpisivanje trgovinskog sporazuma

Sjedinjene Američke Države i Kina navodno su se složile da ukinu međusobne carine kao sastavni dio novog trgovinskog sporazuma. Ovi izvještaji dolaze usred sve veće nade da će dvije zemlje potpisati pakt kojim se proglašava prekid trgovinske borbe koja je poremetila globalnu ekonomiju.

Zvaničnici obje zemlje su opisali sporazum kao djelomični, fazni dogovor, za koji se ne smatra da će u potpunosti riješiti sve probleme koji su i doveli do trgovinskog rata. Još uvijek nije obznanjeno kada bi moglo doći do potpisivanja sporazuma.

Očekivalo se da će dvije strane predstaviti detalje i potpisati sporazum na okupljanju svjetskih čelnika u Čileu koji bi se trebao održati prije kraja godine, ali ova zemlja je otkazala dva samita planirana za narednu sedmicu nakon protesta.

Kina je prethodno iskazala jasan stav da SAD mora ukinuti carine na svoju robu kako bi mogli zajednički raditi na bilo kojem projektu u budućnosti.

Iz Ministarstva trgovine Kine izjavili su da su se dvije strane složile da ukidaju carine “u fazama”, tj. kako se sporazum razvija. U međuvremenu, Reuters i Bloomberg izvijestili su da su američki trgovinski zvaničnici također potvrdili da će neke tarife biti ukinute u slučaju postizanja dogovora.

Međutim, američki pregovarači nisu javno podržali izvještaj i Reuters je kasnije objavio da se taj plan suočava sa “žestokom unutrašnjom opozicijom”, piše BBC News.

Izvor: Klix.ba

cenzura.ba
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com