Nedjelja, 09.08.2020

Kurban -Bajram ili Hadži-Bajram je islamski praznik prinošenja žrtve Kurbana. ( turska riječ kurban- zrtva) najznačajniji islamski praznik.

Kurban -Bajram ili Hadži-Bajram je islamski praznik prinošenja žrtve Kurbana. ( turska riječ kurban- zrtva) najznačajniji islamski praznik.Obilježava se prva četiri dana mjeseca zilah-hadze, poslednjeg mjeseca u islamskom kalendaru.Za vrijeme tog praznika muslimani koji su u mogućnosti obavljaju HADŽ, hodočašće u Meku, kao petu dužnost islama, zbog čega je praznik još i dobio to ime HADŽI-BAJRAM.

On dolazi nakon dva meseca i deset dana po završetku ramazana.
Prvi dan Kurban Bajrama muslimani dočekuju u svojim domovima , muškarci u zoru odlaze u džamije na sabah-namaz, čekaju izlazak sunca i klanjaju Bajram-namaz.

Slijedi čestitanje.Zatim odlaze na mezarje ( groblja) , te se potom vraćaju u svoje kuće, gdje prinose žrtvu Kurban.po pravilu šerijatskom prava. Muslimani najčešće žrtvuju ovna ili ovcu, a žrtveno meso dijeli se na tri djela, jedan ide porodici, jedan SUSJEDU i rodbini i jedan za siromašne.

Za to vrijeme žene pripremaju obilan objed-rucak, ali po pravilu prednost jelovniku daje se žrtveno meso. Djeca se darivaju slatkisima, ali obično daruje se novac ( Bajram-banka) a djeca imaju dužnost da dijele susjedima komad zrtvenog mesa. (KURBAN).

Ova godina je posebna, zbog pandemije Kovida 19. Bit će zadovoljenje mjere koje nalaže svjetska zdravstvena organizacija, tako da se poštuje propis koji nalaze trenutna situacija.

Bilo kako bilo, danas 31.07.20. je Kurban Bajram i mi svim muslimanima svijeta, prijateljima poznanicima, rodbini, cestitam:

BAJRAM SERIF MUBAREK OLSUN…!!!

cenzura.ba
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com