Ponedjeljak, 30.11.2020

MAJA Pašić: ” Imala sam dvije opcije – otići ili ostati. Izabrala sam težu, i odlučila kroz politiku da se borim za svoj grad”..

INTERVJU :
MAJA Pašić
Imala sam dvije opcije – otići ili ostati. Izabrala sam težu, i odlučila kroz politiku da se borim za svoj gradZovem se Maja Pašić, rođena sam 04.10.1990. godine u Bihaću, gdje sam završila osnovnu školu, kao i srednju školu – Gimnaziju Bihać,a nakon toga i Pravni fakultet Univerziteta u Bihaću, stekavši zvanje Bachelor prava. Po okončanom studijskom obrazovanju, ostvarila sam tri godine radnog iskustva u struci, u advokaturi i pravosuđu, kao i radno iskustvo u realnom sektoru. Trenutno sam zaposlena u advokatskoj kancelariji, a također sam suvlasnica firme koja se bavi digitalnim marketingom, a koju vodim zajedno sa suprugom.
Odlazak mladih kao i sveukupna politička situacija u gradu Bihaću su me potakli da se uključim u politiku i pokušam dati doprinos svome gradu i njegovim građanima.

Kandidat ste za GV Grada Bihaća ispred političkog subjekta Narod i pravda. Koji su razlozi Vaše kandidature?

U politiku nisam ušla da bih se osjećala bitnom i važnom, to su stvari koje sam davno ostavila iza sebe. U politici želim da radim nešto od čega će moji sugrađani imati koristi.
Najviše me boli kada saznam da je još neko od mojih poznanika i sugrađana napustio Bihać i BiH. Ja sam imala dvije opcije, započeti novi život u zemljama zapadne Evrope ili nastaviti živjeti u svome Bihaću i krenuti kroz politiku u borbu za običnog čovjeka.

Po Vama koji su to najveći problemi kojima se susreće Grad Bihać i njegovi građani?

Svakako trenutno najveći problem pored odlaska mladih i školovanih ljudi, je i migrantska kriza gdje najveći teret u državi trpi naš Bihac. Mišljenja sam da grad Bihać mora odvojiti sredstva za pomoć privredi i ljudima koji djeluju u oblasti turizma, a koji su definitivno osjetili najveće posljedice.

Zbog čega očekujete da građani baš Vama ukažu povjerenje u odnosu na druge kandidate? Zašto baš Vi?

Očekujem da povjerenje daju meni iz razloga sto do sada nisam imala priliku da kroz politički angažman pokažem svoje određene kvalitete koje se prvenstveno odnose na odgovornost prema obavezama, proaktivnost u djelovanju, gdje bi uz pomoć tih osobina radila u korist građana grada Bihaca.

Koje aktivnosti i projekte planirate podržati ukoliko budete izabrani u Gradsko Vijeće?

Kada su u pitanju projekti, podržavat ću sve ono što je dobro za građane, ali ću se zalagati da se grad Bihać kao partner uključi i aktivira na polju pisanja projektnih aplikacija koje finansiraju međunarodni donatori, a sve kako bi na taj način pokušali obezbijediti dodatni izvor finansiranja za gradski budžet. Žalosno je da grad Bihać kao pogranična lokalna zajednica nije uključena u nekoliko međunarodnih projekata.

Ukoliko mi građani ukažu povjerenje, najviše ću energije kroz inicijative usmjeriti u osnivanje poslovnog inkubatora gdje bi naši sugrađani bili oslobođeni taksi za osnivanje svojih obrta te subvencioniranje određenih troškova u prvoj godini poslovanja. Na taj način bi potakli samozapošljavanje i ljudima dali priliku da žive i hrane svoje porodice od svoga rada.
Svjedoci smo da se u Bihaću u prethodne četiri godine nije ništa ni gradilo, te je naš grad bio grad sanjar. Umjesto zvuka hiltovki nas je budila galama migranata.

Na kraju, koja je Vaša pruka biračima?

Osnovna poruka biračima je da izađu na izbore. Ne dozvolite da drugi odlučuju umjesto vas, a svi smo svjedoci takvih slučajeva u našem društvu. Prilika nam je sada da pokažemo za šta se zalažemo jer imajte na umu da idući put kada bude prilika za ponovno glasanje, ako nastavimo ovim stopama, biće nas još 500.000 manje u našoj državi.

Cenzura.ba /Suad Balić

cenzura.ba
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com