Ponedjeljak, 21.09.2020

Majka Fata slavi rođendan – napunila 102 godine

Majka Fata slavi rođendan – napunila 102 godine

Članovi Udruženja penzionera Ključa, sekretar MZ Biljani te predsjednik saveza udruženja penzionera USK-a Terzić Mirsad posjetili majku Fatu Jašarević, najstarijeg stanovnika Ključa ,a možda i najstarijeg stanovnika našeg kantona.

Fata Jašarević živi u Biljanima, rođena je 15.01.1918. godine i danas je napunila 102 godine, tačnije Fata je 15.01. 1918. godine zavedena u knjigu rođenih, a postoji velika vjerovatnoća da je rođena pet godina prije.

Majka Fata je rodila devetero djece, četiri sina su joj poginula u ratu, dok su neki umrli prirodnom smrću. Ima 28 unučadi,27 praunučadi i 12 bijelih pčela. Članove svoje porodice može pobrojati,ali imena svih njih se ne može sjetiti.

Sa Fatine desne strane je njena najstarija kćerka koja ima preko 80 godina, a sa druge strane se nalaze Fatina praunuka i bijela pčela.

Za starce koji dočekaju od unučadi unučad kaže se da su “stekli” bijele pčele što se smatra i velikim Božjim blagoslovom, odatle i narodna izreka “Da Bog da, brate, dočekao bijele pčele”.

Ispred općine Ključ, općinskog načelnika Nedžada Zukanovića, Udruženja penzionera Fati je uručen poklon i 100 KM ispred Kantonalnog saveza uduženja penzionera USK-a.

Cenzura.ba /krajins24.com

cenzura.ba
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com