Četvrtak, 23.01.2020

Medicinari u USK poniženi predloženim povećanjem plata od 35 KM

Nezavisni strukovni sindikat zaposlenih u zdravstvu Unsko-sanskog kantona ocijenio je neprihvatljivim i ponižavajućim prijedlog Vlade USK da im se koeficijent za obračun ličnih dohodaka poveća za 0,1 posto.

 

Ovaj prijedlog je predstavnicima Sindikata iznijela resorna ministrica zdravstva Nermina Ćemalović, istakavši kako je to povećanje u skladu s trenutnim finansijskim mogućnostima.

Predsjednik pomenutog sindikata Mirsad Muhamedagić kaže kako Vlada gazi sopstvena obećanja.

“Prvo su predložili povećanje od 0,3, pa su to potom korigovali na 0,2 posto i sada nam nude jedan sraman prijedlog. Smatramo kako to nije u redu jer nas lažu po treći put i samo odugovlače da dobiju na vremenu”, kaže Muhamedagić, prenose Nezavisne.com.

Prema njegovim riječima, lični dohoci medicinara bi se po ovom prijedlogu povećali za oko 35 maraka.

Da li se tim povećanjem mogu zadovoljiti medicinski radnici, hoće li to zaustaviti njihov sve masovniji odlazak u inostranstvo? Neka ljudi procijene sami”, kazao je Muhamedagić, dodajući kako su plate zaposlenih u zdravstvu u Unsko-sanskom kantonu među najnižima u Federaciji BiH.

Ministrica Ćemalović kaže kako je finansijska situacija u kantonu veoma teška i da je ovaj prijedlog u skladu s realnim stanjem.

“Obavili smo razgovore s rukovodstvima zdravstvenih ustanova i oni su dali zeleno svjetlo. Ukoliko Sindikat pristane, ovaj prijedlog ćemo ugraditi u kolektivni ugovor. U suprotnom mogli bismo ugroziti finansijsko poslovanje zdravstvenih ustanova i sistem u cjelini”, kazala je Ćemalovićeva.

Predstavnici pomenutog sindikata su istakli kako će o prijedlogu upoznati svoje članstvo i potom se o njemu odrediti. Nezavisni strukovni sindikat zdravstvenih radnika organizovao je prije tri mjeseca štrajk tražeći povećanje osnovice za obračun njihovih plata.

cenzura.ba
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com