Petak, 28.02.2020

Medicinski fakultet u Sarajevu potražuje 176.000 KM za revizije patoloških nalaza koje je radila dr. Nikolina Balaban?

U ogromnoj sumi dugovanja Kantonalne bolnice ” Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću od skoro 14 miliona KM o kojoj se sada raspravlja , jer je KB praktično u finansijskoj blokadi, “skromna” fakturisana stavka od 176.651,20 KM došla je od Medicinskog fakulteta(MF) u Sarajevu, piše mojusk.ba.

Isti izvor navodi, nezvanično, ova dugovanja rezultat su revizija patohistoloških nalaza i rada na patohistološkim nalazima nakon što je pod dramatičnim okolnostima u KB-u okončan slučaj ” šefica Patologije Nikolina Balaban”. Doduše, iz Ministarstva zdravstva Unsko-sanskog kantona (USK) mogli su potvrditi samo iznos, ne i specifikaciju usluga MF-a, dok iz ove visokoobrazovne institucije još uvijek čekaju odgovor na upit.

Inače prilikom revizije patoloških nalaza koje je potpisivala Nikolina Balaban, u velikom broju slučajeva se ispostavilo da je ona, umjesto da doprinese liječenju, pacijentima ugrožavala živote. Tako je, primjera radi, pacijente koji nisu trebali na operaciju upućivala na takve zahvate, a onima kojima je potreban operativni zahvat, u njenom patološkom nalazu je stajalo nešto sasvim drugo.

U jednom od mnogih slučajeva 23-godišnjoj pacijentici je dijagnosticiran karcinom i hirurzi su joj odstranili dio dojke. Nakon revizije patološkog nalaza koji je potpisala Balaban ispostavilo da je na dojci imala “benignu promjenu”. Ž. I. 56-godišnjem pacijentu je Balaban dijagnosticirala upalnu bolest želuca. Nakon čak dvije revizije patoloških nalaza ispostavilo se da pacijent ima karcinom želuca. Brojni su i drugi tragični slučajevi poput onog gdje je mladoj pacijentici iz Bihaća odstranjena maternica, da bi se kasnije utvrdilo da je ovaj organ bio zdrav. Dijagnosticirala je Balaban i benigne promjena na organima pacijenata, da bi se kasnije revizijom tih nalaza ispostavilo da im je karcinom u metastazi.

(Izvor: Mojusk.ba)

cenzura.ba
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com