Četvrtak, 23.01.2020

Mektić: Imamo informacije i imena paraobavještajaca u BiH koji rade za neke političke elite!

Dragan Mektić FOTO: ARHIV

U Bosni i Hercegovini živi oko 10.000 osoba sa vrlo radikalnom retorikom i namjerama, tvrde izvori bliski čelnicima Republike Hrvatske, objavila je prošle sedmice Hina.

Postoje, navode s Pantovčaka, i enklave u našoj zemlji koje već djeluju prema Hrvatskoj, ali “hrvatske službe to jako dobro prate i pripravne su”. Upravo je djelovanje hrvatskih službi na teritoriju BiH razlog zbog kojeg smo kontaktirali ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, koji je naglasio dobru saradnju između Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH i Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Hrvatske, ali i postojanje paraobavještajnih službi koje djeluju u našoj zemlji.

– Raspolažem informacijama o djelovanju nekih paraobavještajnih službi na području BiH, koje rade za neke političke strukture i političke elite. To su osobe koje su nekada radile u obavještajnom sistemu pa su prisilno odstranjene ili su penzionisane. One rade kao paraobavještajne strukture, prikupljaju određene podatke koje koriste u razne svrhe. Ne bih u ovom momentu mogao govoriti o tome da li neke od tih struktura rade u interesu Republike Hrvatske – kazao je Mektić za Faktor.

S obzirom na kontinuirane optužbe na račun navodnog radikaliziranja Bošnjaka u BiH, nije isključena mogućnost, smatra ministar, iniciranja incidenata kako bi te optužbe dobile legitimitet.

– Postoje neke politike kojima bi ovdje odgovarao u određenom momentu haos i anarhija. Postoji takva tendencija, da se neke osobe u tom kontekstu angažiraju. Ja mogu samo da kažem da raspolažemo sa dosta informacija o djelatnosti takvih struktura, o imenima, da pratimo čitavu tu situaciju i stanje u toj oblasti. Međutim, zbog osjetljivosti čitave situacije ne mogu govoriti o konkretnim informacijama – izjavio je Mektić.

Podsjećanja radi, Ahmed Zuhair Handal, prvi osuđenik za terorizam u BiH, je nakon eksplozije bombe u Mostaru 1997. godine na mjestu zločina ostavio ličnu kartu koja je izdata 5. decembra 1994. godine u Zagrebu. Način na koji je on dobio hrvatske dokumente, te motiv koji je doveo do napada koji je poremetio tek uspostavljeni mir u BiH, nikada nije objašnjen, a mogao bi se dovesti u vezu sa ranije spomenutim tendencijama pojedinih struktura da kreiraju haos u BiH.

Zahvaljujući angažmanu bh. obavještajnih i policijskih agencija, u posljednje dvije godine nije zabilježen niti jedan odlazak državljana BiH na sirijsko ratište. Također, niti jedan državljanin BiH nije povezan sa aktivnostima ISIL-a u svijetu.

– Do sada je takozvani ISIL, od svog osnivanja u proljeće 2013. godine pa do prve polovine 2017. godine, preuzeo odgovornost za 143 teroristička napada u svijetu, koja su realizirana u 23 države. U tim napadima je poginulo ukupno 2.043 osobe. Niti jedan od tih terorističkih napada se nije dogodio u BiH. U niti jednom od tih napada nije učestvovao neko iz BiH i niti jedan od počinilaca tih napada nije imao nikakvu vezu sa BiH – potvrdio je Mektić.

cenzura.ba
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com