Petak, 10.07.2020

Mercedes-AMG One do prvih kupaca stiže početkom 2021. godine

Isporuka odavno rasprodanog i dugo čekanog ultrasportskog automobila koji će pokretati kombinacija motora iz F1 i četiri elektromotora počinje početkom 2021. godine.

U posljednjoj izjavi za medije Michael Knöller (direktor prodaje u Mercedesovom odjelu AMG) rekao je da će isporuka već odavno rasprodanog i brojčano ograničenog modela One krenuti početkom 2021. godine.

Mercedes-AMG je prototip ultrasportskog dvosjeda premijerno pokazao 2017. godine, a s tadašnjim nazivom Project One publici je predstavljen automobil s centralno postavljenim 1,6-litarskim V6 motorom koji pokreće Mercedesov bolid u Formuli 1.

Instaliranje motora iz Formule 1 u automobil koji će se moći registrovati i koristiti na javnim cestama nije lak posao, a najveće poteškoće s kojima su se na čudesnom projektu suočili inžinjeri AMG-a odnosile su se na zadovoljavanje normi o buci i emisiji izduvnih gasova, što su osnovni razlozi neplaniranog kašnjenja s početkom prodaje.

Iako su imali mnogo više zainteresovanih kupaca koji su bili spremni da na neviđeno plate 2,47 miliona eura, u Mercedesu ne odustaju od ranije planiranog broja primjeraka, pa će One biti proizveden u samo 275 primjeraka.

Podsjećanja radi, s minimalno modificiranim motorom iz F1 i četiri elektromotora vozač će na raspolaganju imati više od 1.200 konjskih snaga, što će biti dovoljno za ubrzanje od 0 do 100 km/h za 2,2 sekunde, od 0 do 200 km/h za 6,6 sekundi i više od 350 km/h.

Izvor: Klix.ba

cenzura.ba
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com