Srijeda, 23.09.2020

Milanović nastavio gdje je stala Kitarović, falsifikat o nastanku BiH naljutio historičare

DVA PROFILA, JEDNA IDEJA
Milanović nastavio gdje je stala Kitarović, falsifikat o nastanku BiH naljutio historičare
I. Č.


Kolinda Grabar-Kitarović i Zoran Milanović (Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL)


Hrvatski predsjednik Zoran Milanović kazao je uoči obilježavanja 25. godišnjice operacije “Oluja”, pored ostalih kontroverznih izjava, da je Bosna i Hercegovina država nastala na dogovoru triju naroda. Njegova izjava naljutila je historičare koji su je okarakterisali kao povijesni falsifikat.

Historičar Husnija Kamberović, profesor sa Filozofskog fakulteta u Sarajevu, izjavio je za Klix.ba da Dejtonskim mirovnim sporazumom nije stvorena nova država, već da su Bosna i Hercegovina i njeni narodi stariji od Dejtonskog sporazuma.

“Svi su oni tokom povijesti razvijali Bosnu i Hercegovinu kao svoju državu. Ni u jednom dokumentu kojim je 1995. završen rat se ne navodi da Srbi, Hrvati i Bošnjaci stvaraju BiH. Ni u Dejtonskom sporazumu, ni u Ustavu kao sastavnom dijelu sporazuma, nigdje se ne navodi da se stvara nova država, nego se govori o kontinuitetu države Bosne i Hercegovine, a Srbi, Hrvati i Bošnjaci se spominju kao konstitutivni, ali se spominju i Ostali i Građani koji imaju sva prava u BiH. Bosna i Hercegovina je kao država u svojoj povijesti bila različito teritorijalno organizirana, a posljednja teritorijalna organizacija, a ne nova država, napravljena je 1995. godine”, rekao je Kamberović.

Profesor Kamberović napominje da je Zoran Milanović predsjednik Republike Hrvatske i da bi se u Bosni i Hercegovini napokon trebalo shvatiti da drugi ne vode politiku u skladu sa našim očekivanjima.

“U tom smislu su i ove najnovije Milanovićeve izjave. Ali, ipak, valja naglasiti da svi koji su pravomoćno osuđeni u Haagu, ali i pred drugim sudovima, jesu ratni zločinci, i da tu nema nikakve razlike da li su u pitanju Srbi, Hrvati, Bošnjaci, Albanci ili bilo koje druge nacije. U ovom konkretnom slučaju, Milanović odlikuje oficira HVO koji je optužen (ne i osuđen) za ratne zločine. Milanović u skladu sa svojim ovlastima sigurno želi odlikovati oficira koji je komandovao jedinicma koje su doprinijele pobjedi u Oluji, ali bi bilo dobro i da se zauzme da svi optuženi za ratne zločine budu izvedeni pred sud”, istakao je Kamberović.

Profesor Kamberović se osvrnuo i na Milanovićevu tvrdnju da su Hrvatima u BiH neka prava “ukradena”, kazavši da nije bilo nikakvih krađa.

“Čak ni izbor članova Predsjedništva se nije promijenio u odnosu na Dejtonski Ustav, ali mi svjedočimo da HDZBiH i neke druge isključivo hrvatske političke stranke, kao i neke druge udruge i pojedinci, stalno potežu pitanje položaja Hrvata u BiH. O tome konačno treba otvoriti ozbiljan dijalog u bosanskohercegovačkom društvu kako bi se to pitanje jednom definitivno raščistilo. Dokle god se o tom pitanju ne otvori temeljita rasprava, u koju moraju biti uključeni svi – ostavlja se prostor za razne manipulacije, a jedino nacionalne političke elite od toga imaju korist”, kazao je Kamberović.

Cenzura.ba /Klix.ba

Na kraju razgovora je kazao da predsjednik Hrvatske nije historičar, nego političar.

“Milanović ne piše doktorat iz povijesti, nego se bavi politikom i drži političke govore. Na historičarima je da ukazuju na povijesne falsifikate, koje političari često čine, a političarima, posebno liderima ovim naših malih država, bi bolje bilo da vode politiku smirivanja strasti i građenja međusobnog povjerenja i saradnje. Svađe nas neće nigdje dobro odvesti”, zaključio je profesor Husnija Kamberović.

cenzura.ba
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com