Subota, 06.06.2020

Milorad Dodik: Oni mogu da formiraju svoju republiku BiH na nekom od svojih kantona koje imaju u FBiH

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenio je da je Programska deklaracija SDA koja predviđa “Republiku BiH rezolucija muslimanskog naroda u BiH” i da “poziva na sukobe”.

 

Ono što oni čine je antidejtonski, antiustavno i naravno politika koja ugrožava stabilnost i mir u BiH”, rekao je Dodik u telefonskom razgovoru za RTRS.

Istakao je da RS treba da jasno iščita poruku koje je dobila od Sarajeva i da da jasan odgovor.

Odbijamo bilo kakvu mogućnost da se urušava Dejton i da se uruši snaga, organizacija i politički oblik RS-a i da u tom pogledu odbijemo bilo kakvu mogućnost da se o tome razgovara“, istakao je Dodik.

Naveo je da će predložiti i Narodnoj skupštini RS-a da se o tome izjasni, ali prije svega je potrebno izraditi koncenzus oko toga.

Mi to čitamo kao jasnu poruku kontinuiteta u izgradnji BiH na bazi Islamske deklaracije Alije Izetbegovića koja bi trebala kroz, navodno, priču o građanskom uređenju da prevari Srbe i Hrvate i da na taj način se stvori jedna zemlja koja bi mogla, po onome što je rekao davno Alija Izetbegović, da se stvori zemlja muslimana, a onda da se uvede šerijat“, naveo je on.

Naglasio je da je potrebno da se vodi računa o Republici Srpskoj, o njenim građanima i dodao da je krajnje vrijeme da se u RS-uj mobilišu sve političke snage sa jasnim odbijanjem da se radi ili sarađuje sa političkim snagama koje ignorišu postojanje drugih subjektiviteta na prostoru BiH.

Јasno je da mi ne možemo ni u čemu da se složimo, ni u prošlosti, ni u sadašnjosti, pa ni u budućnosti” i dodao da će biti interesantno kako će stranci ono gledati na sve ovo.

Poručio je da je “naš interes RS” i da je njen “boravak” u BiH “bio nepotreban”.

Kao i da boravak u nekoj njihovoj republici BiH nikako nije moguć za nas. Oni mogu da formiraju svoju republiku BiH na nekom od svojih kantona koji imaju u FBiH“, rekao je Dodik.

Poručio je da ne mogu da računaju ni na pedalj RS-a, prenosi Oslobođenje.

Mi ćemo odbiti svaku mogućnost razgovora i bilo kakvog pokreta te vrste“, zaključio je Dodik.

cenzura.ba
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com