Utorak, 02.06.2020

Ministarstvo sigurnosti BiH sastavilo listu pojedinaca i udruženja koji predstavljaju prijetnju po nacionalnu sigurnost

Ministarstvo sigurnosti BiH označilo je kao sigurnosnu prijetnju po BiH Ravnogorski pokret, vojvodu Slavka Aleksića, ruski Moto-klub “Noćni vukovi”, udruženja “RS – Čast otadžbine” iz Beograda, “Veterane Republike Srpske”, kao i radikalne selefiste.

U informaciji Ministarstva sigurnosti BiH, koja je sačinjena na osnovu podataka dobijenih u posljednja dva mjeseca od policijsko-obavještajnih agencija nalaze se i imena pojedinaca koji predstavljaju prijetnju po sigurnost.

Među njima su i Dževad Galijašević, Predrag Ćeranić, Miroslav Lazanski, Duško Vukotić, vođa ruskog moto-kluba “Noćni vukovi” Aleksandar Zaldastanov zvani Hirurg, i vođa ogranka ove organizacije u Srbiji Saša Savić. Zaldastanovu i Saviću je zabranjen ulazak u BiH, objavio je portal “Indeks”.

Prema navodima ovog portala, pojedinci koji su sigurnosna prijetnja su i Predrag Bogićević, Mirko Velimirović zvani Pajo, Aleksandar Sinđelić i Andrija Mandić.

Informacija o organizacijama, formacijama i pojedincima koji predstavljaju sigurnosnu prijetnju po BiH dostavljena je Zajedničkoj komisiji za odbranu i sigurnost BiH, na njihov zahtjev od prije mjesec i po.

U informaciji Ministarstva sigurnosti nalazi se i Rusko udruženje veterana “Naslednici pobjede za Balkan” i Veterani Republike Srpske, a na popisu su i braća Nermin i Armin Ćulum iz Sanskog mosta, koji je na čelu Sportskog kluba “UT”. Dvojica braće na čelu su i bajkerske organizacije “Јunajted Tribjuns”.

Policijsko-obavještajne agencije u BiH označile su i Udruženje građana “Askeri” kao sigurnosnu prijetnju.

Portal “Indeks” navodi da je za ovo udruženje navedeno da nemaju obilježja vojne obuke niti formacije, a da se u vezu sa njim dovode Berin Balijagić, Naser Orić, Armin Baltić, Enver Hebibović, trener Salke Zildžića, Nermin Ćuprija, te da “Askeri” sarađuju sa udruženjima “Ponos” iz Gračanice, “Svjetlo” iz Maglaja i sa Safetom Kuduzovićem.

Na spisku je i Air Soft klub iz Cazina “Crna munja”, za koji je navedeno da imaju vojnu i policijsku obuku.

Sigurnosnu prijetnja po BiH je, prema Ministarstvu sigurnosti , i Udruženje “Zelene beretke”. Kao primjer zašto predstavljaju opasnost navedeno je njihovo saopštenje od 7. decembra 2017. godine, u kojem su poručili članu Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegovuću da “100.000 vojnika stoji iza njega”.

Opasnost po sigurnost u BiH predstavlja i sajber–kriminal i širenje govora mržnje.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić potvrdio je ranije da postoji tajni, povjerljivi dokument o kojem ne bi mogao da izlazi u javnost.

“Ali, mogao bih reći da smo obradili cijelu tu problematiku, da postoje određena saznanja i informacije o postojanju, da kažem, radikalizovanih grupa koje u određenim segmentima zagovaraju i neku vrstu nasilja. U toj informaciji smo sve skupa dovoljno obrazložili da nadležna komisija i parlament o tome može kompetentno raspravljati”, rekao je Mektić za Alternativnu televiziju.

cenzura.ba
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com