Subota, 06.06.2020

MUZEOTERAPIJA: GOSPODIN IZ BOSANSKE BAŠTE br. 8: Obraćanje dr. Irfana Ljubijankića na svečanim predajama ratnih zastava bihaćkim brigadama.

MUZEOTERAPIJA: GOSPODIN IZ BOSANSKE BAŠTE br. 8: Obraćanje dr. Irfana Ljubijankića na svečanim predajama ratnih zastava bihaćkim brigadama.

Cenzura.ba

Ključni moment za odbranu Bihaća i Okruga Bihać predstavlja 19. juli, historijski datum kada su formirane prve manevarske jedinice: 1. Bihaćka pješadijska brigada i 2. Bihaćka muslimansko-hrvatska pješadijska brigada.

Poslije formiranja bihaćkih brigada, predsjednik SDA Bihaća dr Irfan Ljubijankić je kao predsjednik Skupštine Okruga Bihać Bišćanima u intervju u listu „Bosna“ poručio slijedeće: “Ovog časa nam je najpotrebnije strpljenje i istrajnost.

Mi ovaj grad moramo odbraniti i odbranit ćemo ga. Moramo istaknuti iznad svih vrijednosti vrijednost vojničkog kolektiva, sve podrediti vojnoj organizaciji, jer su takva vremena.

Iz svih okolnosti izvlačiti maksimalne učinke, čija je svrha odbrana ovoga grada, odnosno Bosne i Hercegovine. Uvjeren sam da će iz ovog grada krenuti jedinice koje će oslobađati Bosnu i Hercegovinu“.

U historiju odbrambeno-oslobodilačkog rata u Bihaću ući će i 28. juli 1992. godine, dan kada je komandant Štaba odbrane oružanih snaga opštine Bihać Ramiz Dreković, uručio ratnu zastavu prvoj bihaćkoj pješadijskoj brigade.

U svom obraćanju borcima i okupljenim građanima predsjednik Okružne skupštine dr Irfan Ljubijankić je kazao slijedeće: “Od vas se očekuje pobjeda. Samo ona može donijeti slobodu ovome našem napaćenom narodu.

Nama ubijaju ljude i djecu.

To rade zlotvori kojima ništa nije sveto.

Od vas se traži vojničko držanje i zalaganje. Pred vama su veliki zadaci i napori. Na putu do slobode neizbježni su krv, znoj i suze. Borba nam je nametnuta i u njoj mi moramo istrajati”.

Iako zajedno formirane bihaćke brigade su bile u različitim borbenim situacijama.

Prva bihaćka, po zaposjedanju razmještajne prostorije u širem rejonu Kamenice, otpočinje proces obuke, a Druga bihaćka, s obzirom da je bila u dodiru s agresorom, prvi put se postrojava 16. avgusta 1992. godine kada joj je uručena ratna zastava.

Predsjednik Okružne skupštine dr Irfan Ljubijankić, postrojenim borcima Druge brigade, čestitao je na ustrojavanju muslimasnko-hrvatske jedinice koja je najveći zalog prijateljstva ova dva naroda i kazao slijedeće: “Na disciplini i subordinaciji treba i dalje istrajavati.

Mi imamo zadatak da u Bosanskoj krajini formiramo armiju od 40-50 hiljada vojnika koja će učestvovati u potpunom oslobađanju svih teritorija Bosne i Hercegovine.

Čestitam vam dan prijema ratne zastave i želim da ga u budućnosti svi skupa proslavljamo u slobodnoj Bosni i Hercegovini.”

Cenzura.ba /Priredio: Nijazija Maslak, muzejski savjetnik

cenzura.ba
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com