Subota, 06.06.2020

MUZEOTERAPIJA: Život Bihaća u ratnim uslovima, ratne fotografije centra Bihaća, Joško Ujević, 29. juni 1992. godine.

MUZEOTERAPIJA: Život Bihaća u ratnim uslovima, ratne fotografije centra Bihaća, Joško Ujević, 29. juni 1992. godine.

Bihać je u proteklom ratu bio u potpunom okruženju 1201 dan, civilno stanovništvo i civilni ciljevi bili su stalna meta napada srpskih snaga, što je rezultiralo civilnim žrtvama i razaranjima stambenih, privrednih, kulturno-historijskih i vjerskih objekata. Tokom blokade na Bihać je palo preko dva miliona granata. Rezultat ovih napada bez izbora ciljeva bile su civilne žrtve i materijalne štete. S pravom se može govoriti da je uništeno oko 80 % privrednih kapaciteta, te je privreda Bihaća iz rata izašla sa oko 20 % prijeratnog nivoa razvijenosti.
Sistematski kršeći međunarodno pravo, pravila i običaje ratovanja, jedinice vojske tzv. RS i vojske tzv. RSK i policijske snage sa svojih ognjišta nasilno su protjerali oko 6.500 Bošnjaka i Hrvata, te je još oko 4.000 moralo napustiti svoje domove zbog borbenih djelovanja. I pored činjenice da je Bihać, od strane Vijeća sigurnosti UN-a 6. maja 1993. godine proglašen sigurnom zonom UN-a, srpske snage nesmetano i nesmanjenim intezitetom napadali su civilno stanovništvo sigurne zone Bihać, te je agresor onemogućavajući snabdjevanje stanovništva Bihaća hranom, vodom, lijekovima, strujom, pokušavao na sve načine prouzrokovati što veći broj žrtava.

Bihać kao centar sigurne zone UN-a izdržao je više ofanziva, čiji je cilj bio da se zauzimanjem sigurne zone UN-a Bihać izvrše zločini protiv čovječnosti i međunarodnog prava, te da Bosna i Hercegovina nestane kao pravno.politički identitet. Jedna od najtežih ofanziva izvedena je krajem 1994. godine, kada su združene snage vojske Jugoslavije, vojske tzv. RSK , vojske tzv.RS i NO tzv. AP ZB napale sigurnu zonu UN-a Bihać. U svom obraćanju na samitu KESS-a 5. decembra 1994. godine Alija Izetbegović je skrenuo pažnju na ovaj napad postavljajući pitanje kako to da čitava svjetska zajednica, otjelovljena u Ujedinjenim nacijama i moćnom NATU ne može spasiti jedan ugroženi grad. Iako su agresori u ofanzivama 1994, i 1995. godine upotrijebili sve ono što su imali na raspolaganju, uspješno je organizirana odbrana sigurne zone UN-a Bihać.

Cenzura.ba /Priredio: Nijazija Maslak, muzejski savjetnik

cenzura.ba
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com