Četvrtak, 13.08.2020

NAJVEĆA POLITIČKA PROVALA U REGIJI: U neizvjesnoj trci Kolinda za dlaku pobijedila Vučića

NAJVEĆA POLITIČKA PROVALA U REGIJI: U neizvjesnoj trci Kolinda za dlaku pobijedila Vučića

Dok ostale političke emisije uglavnom pauziraju oko novogodišnjih praznika, Pressing je nastavio tradiciju specijalnog izdanja. To je odlična prilika za podsjećanje na najveće gafove aktera političke scene u regionu

Foto: N1.ba
AUTOR
Zarfa Hrnjić Kuduzović

PRESSING, 31. decembar 2019.

Kada u jednoj emisiji prikažete političke gafove Kolinde Grabar-Kitarović, Aleksandra Vučića i Milorada Dodika i ugostite Zorana Kesića, Bornu Sora i Almira Kurta Kuglu, shvatite kako politika u medijima može biti zabavna. Gledanje političkih emisija rijetko kada izaziva smijeh. Duže izlaganje političkim govorancijama, licemjernim izjavama i nerealnim obećanjima obično izaziva rezigniranost prosječnog gledaoca. U blažim slučajevima dosadu ili nezainteresovanost. U težim psovke i povišen pritisak. Gledaoci specijalnog novogodišnjeg Pressinga nisu osjetili ništa od toga. Naprotiv. Podsjećanje na neke od najupečatljivijih izjava političara u regionu, uz duhovite najave voditelja Amira Zukića i britke komentare njegovih gostiju, bilo je svojevrsna antistres terapija. Neki momenti emisije bili su efektniji od scena u sitkomima.

POBJEDA U GAFOVIMA: U tijesnoj trci za nagradu „najveća politička provala u regiji“, najavio je Zukić, vodili su Grabar-Kitarović i Vučić. Pobijedila je hrvatska predsjednica. U emisiji su objavljeni snimci na kojima pjeva, navija na utakmici, čita „Pipi Dugu Čarapu“, kritikuje Tita, te poziva građane da glasaju za njenog protukandidata. Voditelj je odlično sumirao njene izjave u 2019. koje su najviše zabavile građane, a koje su gosti prokomentarisali u svom prepoznatljivom stilu.

Mala izlaznost na izborima, velika na granicama. Ali koga briga za to? Odlično se nadovezujući na ovo retoričko pitanje, Zukić se osvrnuo na izjave Grabar-Kitarović o obećanim platama od 8.000 eura za Hrvate, te na gostovanje Vučića u Ćirilici. U njoj je Vučić ispričao kako je očitao lekciju njemačkom ministru zdravstva – ne da mu srpske medicinske radnike. Nakon prikazanih videosnimaka tih izjava Sor je prokomentarisao da je predsjednica u pravu. Zahvaljujući njoj, kaže, mnogi u Hrvatskoj zarađuju 8.000 eura – proizvođači lososa, proizvođači odjeće, plastični hirurzi, proizvođači vlasulja, satiričari. Šta je s Bosancima i Hercegovcima? Zahvaljujući ovdašnjim političarima, prokomentarisao je Kurt, i naši građani dobijaju 8.000 eura po glavi stanovnika, ali godišnjih donacija iz dijaspore.

CRNI BOSANCI: Osvrćući se na slučaj nigerijskih studenata koje su hrvatski policajci deportovali u BiH kao migrante, Zukić je podsjetio i na neke duhovite komentare korisnika društvenih mreža: mame u Hrvatskoj plaše djecu da će ih odvesti u BiH ako ne budu slušali, a na moru ne treba previše pocrnjeti da vas ne bi zadesila sudbina nigerijskih studenata. Kritikovanje hrvatskih policajaca samo pokazuje rasizam onih koji misle da Bosanci ne mogu biti crni, našalio se Sor, pitajući zašto Bosanci ne bi bili crni. Duhovit je bio i komentar Kurta – šteta što hrvatski policajci nisu doveli u Bosnu vezni red Manchester Cityja jer je postojala strepnja da će ih pohvatati kad su igrali protiv Dinama.

Priču o stanju u zdravstvu Zukić je počeo izjavom penzionera iz Zagreba, a završio aplauzima i oduševljenjem zaposlenika Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu poslije svakog odgovora generalne direktorice Sebije Izetbegović na novinarska pitanja. U izjavi koja je postala viralna 82-godišnji Teljat Selmani rekao je da penzioneri koji se stalno žale uništavaju zdravstveni sistem. Trebaju vježbati. Zbog stanja zdravstvenih sistema u regiji Kesić je u svom stilu preporučio da se umjesto konvencionalnog liječenja angažuje ovaj penzioner kao motivacioni govornik.

VIDOVITI PROJEKTANT KORIDORA Vc: Nije Zukić zaboravio ni autoputeve. Pogotovo one koji vode do nigdje. „Jedna dionica vodi u rijeku, druga na livadu ili u sredinu, ali ne na početak ili kraj. Za 20 godina tek 120 km na Koridoru Vc. Ali zato ima videoprezentacija – YouTubom se ide pravac do mora, a može i do Save.“ Komentarišući dinamiku izgradnje autoputa, Kurt ju je lucidno povezao s njegovim nazivom. „Onaj ko je davao ime ovom koridoru Vc tačno je znao da ćemo napraviti neko sranje od toga.“

U NAJLUĐOJ NOĆI NAJLUĐA NAJAVA: Novogodišnja noć kao najluđa u godini vrijeme je kada se radi i govori ono što je ostalih 364 noći neprihvatljivo. Zukić je u novogodišnjem specijalnom izdanju Pressinga testirao granice primjerenog izražavanja u TV-emisiji. Njegov kratki osvrt na politički sastanak lidera iz regiona sa šeficom diplomatije EU Federicom Mogherini bi, kako je primijetio Kesić, na „Pornhubu“ privukao veliki broj klikova. Naime, sastanak je održan 29. aprila u Berlinu, dan nakon Vaskrsa, pa je Vučić poklonio Mogherini korpicu jaja demonstrirajući pravoslavni običaj – takmičenje u kucanju vaskršnjih jaja. Evo kako je Zukić najavio videoisječak s tog susreta: „Bilo je zanimljivo na relac

Cenzura.ba/ preuzeti od analiziraj.ba

cenzura.ba
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com