Četvrtak, 23.01.2020

Ne postoji nikakav rizik od oružanog sukoba u BiH

Šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Lars-Gunnar Wigemark izjavio je danas kako nije vidio nikakvu analizu iz vana ili bilo kakav dokument koji bi mogao upućivati da će u BiH, ali i u regionu doći do oružanih sukoba.

Na konferenciji za medije prilikom uručivanja Izvještaja o napretku za BiH Wigemark je upitan da prokomentariše izjave predsjednika Evropske komisije Jean-Claudea Junckera koji je prilično dramatično upozorio u utorak u Evropskom parlamentu da EU mora pružiti europsku perspektivu zemljama jugoistočne Europe kako bi se izbjeglo ponavljanje ratnih sukoba iz 90-tih.

“Ako se ne otvorimo zemljama u toj iznimno kompliciranoj i tragičnoj regiji, ako im ne pružimo europsku perspektivu, imat ćemo ponovno rat u tom području kakav smo imali 1990-tih”, rekao je Juncker u svom govoru u Evropskom parlamentu.

Wigemark je rekao kako smatra da je Juncker iznio lične stavove te da on nije vidio nijednu analizu iz vana ili dokument koji bi mogao upućivati na oružane sukobe prije svega u BiH, a ni u kompletnom regionu.

Istakao je da je Juncker vjerovatno govorio u dugoročnije kontekstu, odnosno u smislu da se zemlje vrte u začaranom krugu koji ne doprinosi stabilnosti regiona.

Podsjetio je na izjavu komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannesa Hahna koji je jučer izjavio kako EU ne želi uvoziti nestabilnost već teži tome da uvozi stabilnost.

On je kazao da je prošle sedmice pet parlamentaraca iz Evropskog parlamenta posjetilo BiH i susrelo se s ministricom odbrane BiH Marinom Pendeš, ministrom sigurnosti BiH Draganom Mektićem, predstavnicima EUFOR-a i nevladinog sektora te da je njihov zvanični zaključak bio “da ne postoji nikakav rizik od oružanog sukoba u BiH”.

cenzura.ba
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com