Četvrtak, 24.09.2020

Nedostatak ove četiri supstance u organizmu prouzrokuje glavobolju

Nedostatak ove četiri supstance u organizmu prouzrokuje glavobolju

Osobe sa temperamentnom sklonošću migreni imaju slabu otpornost na stres. Pored toga, tendencija može biti nasljedna, a pojava glavobolje može ovisiti i o spolu (žene pate od migrene češće od muškaraca). Konstantni stres i nervoza takođe imaju ozbiljan uticaj na zdravlje.

Uz ove faktore, kvaliteta prehrane igra veliku ulogu. Naučnici su otkrili da nedostatak određenih vitamina i makro elemenata može biti uzrok glavobolje.

Sastavili smo spisak takvih vitamina i makro elemenata.

1. Folna kiselina. Vitamin B12.

Zbog nedovoljnog sadržaja ovih tvari u tijelu, čovjek postaje zaboravan, rastrojen, razdražljiv. Štaviše, kada dođe do glavobolje, uzimamo lijekove koji sadrže aspirin, a koji snižava nivo folne kiseline i vitamina B12.

Da biste nadoknadili taj nedostatak, trebate jesti špinat, tikvu, brokoli, šparoge, avokado, repa, šargarepu i jaja. Potrudite se uključiti ove namirnice u svoju dnevnu prehranu i osjećat ćete se bolje.

2. Bakar i gvožđe.

Oni su takođe važni makro elementi. Njihov nedostatak najčešće se vidi kod žena, što dovodi do razvoja anemije, migrene, hipotenzije, depresije i umora.

Iza svake jake žene stoji slaba štitnjačaIza svake jake žene stoji slaba štitnjača
Ove važne tvari možete dobiti iz orašastih plodova, pasulja, kozjeg sira, avokada, zelene salate, sjemenki, džiha, algi.

3. Vitamin B6.

Manjak ovog vitamina dovodi do razvoja vaskularnih bolesti. Da biste to spriječili, jedite više pasulja, jetre, svježeg povrća, žitarica. Tako ćete sačuvati zdravlje vitalnih organa, kao što su srce i mozak, i ojačati nervni i kardiovaskularni sistem.

4. Vitamin D.

Važan vitamin koji se stvara u tijelu kada je izložen suncu. U jesensko-zimskom periodu nema dovoljno sunca, pa morate osigurati da vaša prehrana sadrži hranu bogatu tim vitaminima, kao što su jaja, mahunarke, timijan, plodovi mora i svi mliječni proizvodi.

Zapamtite da su dobro jesti, spavati, šetati na svježem zraku i vježbati ključeve zdravlja i dugog života! Zdrav način života smanjuje učestalost i intenzitet migrena

Cenzura.ba

cenzura.ba
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com