Subota, 23.01.2021

Novac namijenjen odbrani bihaćkog kraja koji je sa sobom nosio ministar Ljubijankić nikada nije pronađen

U drugoj epizodi dokumentarnog serijala o političkim ubistvima autorice Arijane Saračević-Helać, koji je krajem 2012. godine emitirala Federalna televizija (FTV) pod naslovom “Predmet Ljubijankić”, tema je bila nikada razjašnjena pogibija ratnog ministra vanjskih poslova BiH Irfana Ljubijankića. 

izetbegovic

Odobrenje Komande

– 28. maja 1995. godine na teritoriji Republike Hrvatske, u blizini grada Slunja, pronađen je oboreni helikopter Armije Republike Bosne i Hercegovine koji je iza ponoći poletio s aerodroma Ćoralići u blizini Cazina. Pored helikoptera su ležala tijela tadašnjeg ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Irfana Ljubijankića, njegova tri saradnika i tri člana posade.

Novac namijenjen odbrani bihaćkog kraja koji je sa sobom ponio ministar Ljubijankić nikada nije pronađen, što upućuje na sumnju da je helikopter prvo prizemljen, a tijela naknadno likvidirana.

Prema službenoj zabilješci, Komanda Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine odobrila je slijetanje i polijetanje helikoptera. Zabilježeno je da je meteorološka situacija tog 28. maja bila povoljna, noć tamna, bez mjesečine – objavljeno je u emisiji FTV-a.

bihac

Nije moguće

Minka Ljubijankić, supruga Irfana Ljubijankića:

– Svi kažu pogođen avion, međutim, nije moguće… Možda kad se spustio na zemlju, da je pogođen, raketa… Oni su meni čak i ponudili neki stenogram na kojem je pisalo, znate, „četnici u dogovoru”, „dolazi ovaj, dolazi onaj…” , znate… Ali, nije to – to! Da mi budemo iskreni. Helikopter jeste spušten i oni su poginuli.

Minka Ljubijankić: Moj suprug Irfan je ubijen!

U nastavku je Minka Ljubijankić, izražavajući sumnju u zvaničnu verziju tragičnog događaja, u emisiji istakla uvjerenje da bi zbog pada s tolike visine tijela bila raznesena.

– Međutim, ja sam na CNN-u vidjela slike na kojima Irfan leži u travi s plavom košuljom na sebi i s crvenom mrljom na prsima.

Znači da je ubijen, kad su ga izveli da su ga ubili, i da mu je zato ta mrlja na košulji bila. Znači, da je pao sa visine, i u helikopteru, ne bi se to tako moglo desiti. I ne samo on, nego i drugi… – izjavila je supruga rahmetli Irfana Ljubijankića za serijal FTV-a.

ftv

(Izvor: Avaz.ba)

cenzura.ba
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com