Subota, 17.04.2021

Obilježavanje godišnjice zatvaranja logora Manjača

Obilježavanje godišnjice zatvaranja logora ManjačaLogor Manjača jedan je od najranije formiranih logora od ukupno 657 logora i mjesta zatočenja u BiH je formiran već 1991. godine na vojnom poligonu iznad Banja Luke, sa zadatkom zatvaranja i čuvanja zarobljenih hrvatskih stanovnika sa ratišta u Republici Hrvatskoj

I ove godine, a sada i u skladu sa propisanim mjerama zaštite od aktuelne pandemije koronavirusa, u organizaciji Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini, Regionalnog saveza logoraša regije Banja Luka, te Saveza udruženja logoraša Unsko-Sanskog kantona “Dr. Irfan Ljubijankić” uz brojne građane i članove porodica obilježena je 28. godišnjica od početka raspuštanja Koncentracionog logora Manjača.

Ovaj, inače jedan od najranije formiranih 657 logora i mjesta zatočenja u Bosni i Hercegovini, je formiran već 1991. godine na vojnom poligonu iznad Banja Luke, sa zadatkom zatvaranja i čuvanja zarobljenih hrvatskih stanovnika sa ratišta u Republici Hrvatskoj. Nakon početka agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, ovaj logor je prenamijenjen za zatvaranje logoraša bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz okolnih opština: Sanski Most, Ključ, Prijedor, Kotor Varoš, Doboj, Mrkonjić Grad, Šipovo, Banja Luka, a kroz logor je prošlo preko 5.000 logoraša koji su u ovom logoru držani u štalama koje je prethodna JNA koristila za smještaj životinja za intendatnske namjene.

Iako broj ubijenih u ovom logoru nikad nije precizno utvrđen, u neposrednoj blizini poligona Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju je pronašao masovne grobnice gdje su tijela ubijenih skrivana od očiju javnosti. Prvo raspuštanje logora je bilo 14. novembra 1992. godine, kada je puštena veća grupa logoraša, dio je razmijenjen, dok je određen broj logoraša prebačen u logor Batković kod Bijeljine. Međutim, ubrzo nakon toga, usljed potreba, logor Manjača je ponovo formiran i nakon toga je bio u funkciji sve do 1996. godine.

Pred MKSJ u Hagu, Sudom BiH, Županijskim sudovima u Splitu i Zagrebu, te Okružnim sudom u Banjoj Luci, za ratne zločine u logoru Manjača osuđeni su: Milomir Stakić 40 godina zatvora, Radoslav Brđanin 30 godina, Nikola Kovačević 12 godina, Mirko Graorac 15 godina, Dane Lukajić šest godina, Željko Bulatović 11 godina, Siniša Teodorović 8 godina i Zoran Gajić 6 godina zatvora.

Hvala Admir Pečenković na fotografijama.

cenzura.ba
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com