Četvrtak, 13.08.2020

OBILJEŽENA 27. GODIŠNJICA BITKE “MUNJA 93“

OBILJEŽENA 27. GODIŠNJICA BITKE “MUNJA 93“

Na današnji dan navršeno je dvadeset i sedam godina od izvođenja ratne operacije Munja ‘93, koju su izveli pripadnici 105. bužimske udarne brigade. Veliki broj posjetitelja i ove godine je došlo na poprište ove bitke da 11. januara obilježe veliku ratnu pobjedu kod Kedića Glavice, gdje je 2014. godine podignuto monumentalno spomen-obilježje.

Obilježavanje je počelo juče, tradicionalnim druženjem jedinica učesnika ove bitke u školi u Zaradostovu, odakle su ove jedinice kretale u boj, a nastavljeno je danas u jutarnjim satima posjetom Turbeta generala Izeta Nanića i poginulih boraca-šehida 505. viteške brdske brigade gdje su prisustvu brojnih građana Općine Bužim, predstavnici izvršene i zakonodavne vlasti USK, Općine Bužim i boračkih udruženja položili cvijeće i proučili Fatihu.

Delegacija je zatim posjetila Muzej sobu 505. Viteške brigade, a u isto vrijeme učesnici pješačenja “Ponosa i slave Munja `93” krenuli su prema poprištu slavne bitke i spomen-obilježju na Kedića Glavici.

Nakon toga u prostorijama Organizacije porodica Šehida i poginulih Boraca upriličen je prijem za porodice šehida i poginulih boraca u ovoj bitci.

I ove je godine centralno obilježavanje ove velike pobjede bilo na Kedića Glavici gdje je prigodnom programom obilježena ova slavna bitka.

Tradicionalno imami MIZ Bužim proučili su Jasin a zatim je održan historijski čas i evocirane uspomene na slavnu bitku. Referat o ovoj slavnoj bitci, samom toku akcije pročitao je Sead Emrić.

Delegacije su položile cvijeće a prisutnima su se zatim obratili načelnik Općine Bužim, Mersudin Nanić, Bos. Krupa, Armin Halitović, Ministar za pitanje boraca i RVI USK, Ermin Zulić, ratni komandant Odreda za specijalna dejstva Senad Šarganović, ratni komandanti 501. i 502. bihaćke brigade Hamdija Abdić Tigar i Mirsad Selmanović te ratni Komandant 505. viteške brigade Sead Jusić.

Prisutni pripadnici i potomci pripadnika 505. viteške brigade, uz ostale goste, prisjetili su se dana kada su u pomno isplaniranoj i vođenoj akciji ušli iza leđa neprijatelju te iz više pravaca napada uništili njihove položaje i stvorili dotad neviđenu pomutnju u njihovim vojnim redovima. Svi su bili saglasni u jednom: uspjeh operacije Munja ‘93 uveliko je odredio budući karakter ratovanja 105. (kasnije 505. viteške) bužimske brigade na čelu s njenim komandantom Izetom Nanićem, ali i cijelog Petog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Akcija je ostala zapisana u historiji BiH kao posebna, a brojnim aktivnostima na poprištu te bitke podsjetilo se na herojstvo i doprinos bužimskih vitezova u odbrani Bosne i Hercegovine.

Cijela operacija Munja ‘93 bila je isplanirana i realizirana od strane komande 105. bužimske brigade na čelu s komandantom Izetom Nanićem. Mjesto izvođenja bilo je na širem prostoru Banjana, brdovitog predjela Cazinske krajine u trokutu istočno od Bužima, sjeverno od Bosanske Otoke i jugozapadno od državne granice, tzv. “Suhe međe”.

Ciljevi ove operacije bili su zauzimanje strateški povoljnijih borbenih položaja i odbacivanje neprijatelja sa šireg rejona Banjana kako ne bi mogao neposredno gađati bužimska naseljena mjesta Dobro Selo i Radoč.

đ

 

Cenzura.ba /okbužim.ba

 

cenzura.ba
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com