Subota, 06.06.2020

OBILJEŽENA TREĆA GODIŠNJICA OD SMRTI BRIGADIRA HAMDIJE MUSTAFIĆA

OBILJEŽENA TREĆA GODIŠNJICA OD SMRTI BRIGADIRA HAMDIJE MUSTAFIĆ

U Bužimu je danas obilježena treća godišnjica od smrti brigadira, a u ratu zamjenika komandanta 505. Viteške brigade i kamandanta Jurišnog bataljona Hamdije Hamde Mustafića.

Porodica rahmetli Mustafića sa saborcima iz Koordinacije boračkih udruženja općine Bužim položili su cvijeće i učenjem Fatihe odali dužnu počast prerano preminulom brigadiru Hamdiji Mustafiću na porodičnom mezarju na Brigovima.

Kratkim obraćanjem Edham Eminić, predsjednik koordinacije boračkih udruženja općine Bužim i Sead Jusić ratni komandant prisjetili su se lika i djela rahmetli Hamdije Hamde Mustafića.

In memoriam:

Hamdija Mustafić je rođen 8. augusta 1959. godine u Bužimu. Osnovnu školu Bužim završio je 1974., a srednju u sklopu SŠC “Safet Krupić” Bosanskoj Krupi 1979. godine. Više obrazovanje stekao je na Univerzitetu u Bihaću 1998. godine.

0d 1988. do 1992. nalazio se na dužnosti rukovodioca vazduhoplovnih sredstava u sklopu Jugoslavenske narodne armije (JNA).

Početkom aprila 1992. pristupio je Štabu teritorijalne odbrane Bužim, gdje je izabran za komandira sektora Dobro Selo, Ravnice, Kekići i Stabandža. Od oktobra 1992. do januara 1994. godine obavljao je dužnost komandanta bataljona. Nakon toga, izabran je na poziciju zamjenika komandanta 505. bužimske viteške brigade.

Na poziciji zamjenika generala Izeta Nanića ostao je do januara 1995. godine, nakon čega je prešao u komandu Petog korpusa Armije RBiH.

Za ratni doprinos i zasluge odlikovan je ratnim priznanjem Srebreni štit, te je pet puta pohvaljivan od komandanta Armije RBiH i komandanta Petog korpusa.

Iz rata je izašao kao invalid, a stekao je čin brigadira.

Cenzura.ba

cenzura.ba
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com