Utorak, 07.04.2020

OHR će obavijestiti Vijeće sigurnosti UN o Dodikovim tvrdnjama “da je RS država”

OHR će obavijestiti Vijeće sigurnosti UN o Dodikovim tvrdnjama “da je RS država”

Ured visokog predstavnika (OHR) saopštio je danas da će o netačnim tvrdnjama o državnosti Republike Srpske biti izviješteno Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija.

“Bosna i Hercegovina je međunarodno priznata država, čiji suverenitet i teritorijalni integritet su zagarantirani Općim okvirnim sporazumom za mir, Ustavom BiH i međunarodnim pravom – dakle upravo ono što entiteti nisu. Sukladno tome, Republika Srpska nije država, kao što tvrdi član Predsjedništva Dodik. U skladu sa Mirovnim sporazumom, entiteti nemaju pravo na otcjepljenje i postoje samo na osnovu Ustava BiH. Entiteti nisu države, bez obzira na to koliko neko tvrdio suprotno”, rekao je visoki predstavnik Inzko.

U saopštenju OHR-a još se navodi da Bosna i Hercegovina nije sastavljena od dva entiteta, nego da se sastoji od dva entiteta – Federacije BiH i Republike Srpske.

Devetog januara, prilikom proslave Dana RS član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nazvao je entitet Republiku Srpsku državom:

“Srbi na ovom prostoru znaju da nema slobode za srpski narod ako nema državu. Srbi danas imaju dvije države – Srbiju i Republiku Srpsku. Mi živimo Republiku Srpsku kao sinonim naše slobode i našeg prava da ovdje živimo.”

Iz OHR rečeno je kako ustav jasno definiše Bosnu i Hercegovinu kao državu, a ne Republiku Srpsku, te da je na snazi izvrtanje činjenica o državnom pravosuđu.

“Ustavni sud je ključna daytonska institucija sa isključivom nadležnošću za rješavanje sporova između različitih nivoa vlasti. Prisustvo međunarodnih sudija u Ustavnom sudu BiH u Daytonu su podržali svi i ono ostaje od ključne važnosti kada se osporavaju sami temelji Ustava. Nepoštivanje vladavine prava u slučaju neustavnog obilježavanja Dana RS devetog januara veoma je glasan argument za nastavak postojećih aranžmana”, rekao je visoki predstavnik Inzko.

Iz OHR-a su se osvrnuli i na nepoštivanje sudskih odluka obzirom na to da je proslava Dana RS održana 9. januara uprkos tome što je Ustavni sud BiH utvrdio taj datum neustavnim.

Ponovivši da se ne protivi Danu RS ukoliko se on organizira i obilježava u skladu sa postojećim zakonskim okvirom, visoki predstavnik Valentin Inzko konstatirao je da je “poštivanje vladavine prava preduslov za svaku modernu demokratiju. Vladavina prava nije švedski stol koji daje mogućnost izbora. Odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obavezujuće i moraju se poštovati u cijeloj BiH.” Nadalje je istakao da je “obilježavanje Dana RS na način koji vrijeđa ili pak zastrašuje druge građane, uključujući i povratničke zajednice, van svakog razuma i da ga nadležni pravosudni organi moraju sankcionirati.”

Cenzura.ba

cenzura.ba
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com