Srijeda, 08.07.2020

Osvrt,: “BH politička priča je puno složenija i komplikovanija od one koju javnost doživljava” .

Osvrt,

BH politička priča je puno složenija i komplikovanija od one koju javnost doživljava.

Dio te priče su brža usaglašavanja na nivou drzave, spora gotovo deprimirajuća na nivou Federacije.

Broj političkih subjekata jasno ukazuje na rascjepkanost druptva i raznoliko misljenje o državi i u entitetima.

Distrik Brčko je posebna priča.

Tri vodeće nacionalne stranke sa različitim brojem pristalica(broj glasača)
dominiraju u pristupu, nacčnu vođenja politike, a rezultat tih politika dozivljavamo na različite načine, a bogami i različito dozivljavamo, materijalno, socijalno i radno.

Zasšo je tako? Na to pitanje trebaju dati odgovor ljudi koji zastupaju, vode i provode te politike.

Jasno je da koncept trećeg entiteta gura jedan dio konstutivnog naroda koji je involviran u vlast i koji svojim kadrovima drže ključna ministarstva u Federaciji, naglašavajući svoju ugroženost i obespravljenost kao alibi pred međunarodnom zajednicom opstruirajući formiranje vlasti i ucjenjujući novim izbornim zakonom koji bi tom dijelu konstutivnih dao neograničenu moć i treći tor.

Da li baš svi tako u konstutivnim isto misle?

Cijena trećeg entiteta bi bila i ulaženje u drugi entitet teritorijalno, sto bi bilo narušavanje Deytonskog mirovnog sporazuma i prisiljavanje SAD, sa korumpiranom stranom klikom raspakivanje Deytona.

Da li ti tako daleko vide kuda to sve vodi ili ne, ali to bi bio početak stvaranja drugačije međunarodno priznate BiH.

Neki žele da država bude centralizovana, neki žele da država bude koordinator, u razvoju svih državljana BiH i entiteta.
Jasno je da se mora naći kompromis sa svim relevantnim političkim faktorima i pozicije i opozicje, globalna riješenja koja će i državu i entitete i njihove državljane povesti u civilizaciju, demokratiju, društvo jednakih šansi, društvo bez tenzija i stalnih dilema.

I sadašnje ustrojstvo Kantona sa svojom trodiobnom vlasti, Ustavima , ogromnim administrativnim aparatom koji je objektivno neodrživ, jer nije samo preskup, već je i ne unčikovit.

Očito da se tvrdoglavo neke cinjenice na silu guraju, jeftinim nedefinisanim, nedovoljno pripremljenim predlozima i guraju, a onda u vodu padaju.
Na štetu svih drzavljana BiH.

Antagonizam na štetu svih državljana BiH, koji nekima i odgovara, bojim se kratkoročno, jer sta je 25 godina u stvaranju države i društva, istorijaki kapljica u moru.

Sama različitost u gledanju na ratna događanja, bez uvažavanja jedni drugih, poštovanja svih zrtava tog rata, davanje svakom državljaninu BiH jednaka ljudska prava na teritoriji cijele BiH, pravo na rad, pravo na život ,jačanje ekonomije, korištenje svih prirodnih i rudnih bogatsta za dobrobit državljana BiH.

Mislim da bez obzira na neke želje, te želje će još dugo ostati zelje.

Politički establišment pozicije i opozicije treba naći zajednički put za prosperitet svojih državljana i početi praviti bogato društvo.

Pokazati da su važniji državljani BiH od bilo kakvih kalkulantskih, nedorečenih, želja.

Jačati ekonomiju, tržista rada, povezivati svojim radom i proizvodima državu, omogučujući bolji život svakom državljaninu BiH.

Cenzura.ba /aotor Ervin Bukić

cenzura.ba
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com