Petak, 28.02.2020

Ovo žena je sa još 12 ljudi krijumčarila migrante: Uzimali su minimalno hiljadu eura po osobi

Jučer je u riječki odjel USKOK-a privedeno 13 osoba osumnjičenih za krijumčarenje ljudi.

USKOK je temeljem policijske kaznene prijave podigao optužnicu protiv 11 hrvatskih i dva kosovska državljana koje sumnjiči da su se udružili radi krijumčarenja stranaca, na čemu su zaradili najmanje 700 hiljada kuna.

Među njima je i ova žena.

Istražitelji sumnjaju da su se članovi skupine udružili još u decembru 2018. na području Primorsko-goranske, Istarske i Brodsko-posavske županije.

“U cilju realizacije dogovorenog, prvookrivljeni je sa zasad nepoznatim osobama organizirao nedozvoljeno prebacivanje većeg broja stranaca u Hrvatsku preko državne granice s Bosnom i Hercegovinom i to za iznos od najmanje 1000 eura po osobi”, izvijestio je USKOK.

Dodaju da je “u svrhu daljnjeg nedozvoljenog transfera” do slovenske granice dio okrivljenika preuzimao strance u vlastite ili iznajmljene automobile, dok je drugi dio okrivljenih svojim vozilima “sudjelovao u prijevozu kao prethodnica, radi izviđanja policijskih ophodnji na ruti kretanja”.

Na taj način su, tvrdi Tužiteljstvo, omogućili nedozvoljeno kretanje po teritoriju Hrvatske za najmanje 96 stranih državljana, kao i njihov transfer do državne granice sa Slovenijom i zaradili barem 700 hiljada kuna.

USKOK je dodao da je sucu istrage Županijskog suda u Rijeci predložio određivanje istražnog zatvora protiv deset okrivljenika, prenosi Index.

Izvor: Oslobođenje.ba

cenzura.ba
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com