Subota, 26.09.2020

PČELAR SAMIR MEMAGIĆ MEDOM ČINI ČUDA: SPASIO SEBE, SADA POMAŽE GOSTIMA NA RANČU BLIZU JAPODSKIH OTOKA

PČELAR SAMIR MEMAGIĆ MEDOM ČINI ČUDA: SPASIO SEBE, SADA POMAŽE GOSTIMA NA RANČU BLIZU JAPODSKIH OTOKAMed se od davnina koristi kao lijek, a do današnjih dana zadržao je reputaciju najpopularnijeg prirodnog lijeka kojeg rado preporučuju i ljekari.


Slatka tekućina, odnosno, gusta i energetski bogata namirnica koju priozvode pčele skupljajući nektar (prirodnu otopinu biljaka), pokazala se kao veoma učinkovito sredstvo za odstranjanje različitih oboljenja, ali i kod jačanja imuniteta.

Samir Memagić (43), pčelar iz mjesta Račići, koje se nalazi u sklopu Nacionalnog parka Una, blizu Japodskih otoka (raja na zemlji), otišao je korak dalje i prvi na prostoru bivše Jugoslavije pokrenuo api terapijski centar.


Api terapija funkcioniše na principu inhalatora. Zapravo, preko njih se udiše zrak direktno iz košnice sa aromama meda i propolisa. Svega što u košnici ima – kazao je Memagić kojeg smo posjetili na njegovom ranču, u okviru incijative “Odmori u BiH”.
Pčelarstvom se počeo baviti prije 15 godina, api terapijski centar pokrenuo je prije tri godine, a na to ga je natjeralo teško životno iskustvo sa kojim se suočio…

Nakon operacije raka debelog i tankog crijeva, sa hrpom medicinskih nalaza, ali s velikom željom za životom, odlučio je da u Račiću započne novi život. U gradu se osjećao kao riba na suhom. Uz obale tirkizne Une ljepotice i daleko od gradske buke, a na nagovor profesora Eseda Halkića kupio je zemljište i formirao pčelinjak.


Mene je ovo spasilo, a još više me raduje kada vidim da pomaže ljudima koji dolaze. Api terapija je dobra za sinuse, migrenu, depresiju, astmu, bronhitis… Vjerujem i da, s obzirom na to da se udiše sastav iz košnice, koji direktno ide u respiratorni sistem, može biti učinkovita i u suzbijanju koronavirusa. Vidjet ćemo – govori Memagić.
Njegove mušterije uglavnom su stranci, a Bosanci…

Naši ljudi su malo skeptični, Bosanci ko Bosanci, ne vjeruju na prvu, ali kada s vremenom probaju, kada vide šta je to, onda se vraćaju – dodaje kroz smijeh Memagić, piše Faktor.
Da bi terapija bila učinkovita potrebno je u kontinuitetu koristiti barem pet dana, a uz sve ostale preparate koje Memagić sprema od meda, tvrdi, da oni koji se upuste u “avanturu”, kući se vraćaju kao ponovo rođeni.

Sve je na prirodnoj bazi, a prirodno je najbolje – poručuje Memagić.
Kao pravi domaćin, po čemu su Krajišnici poznati, nismo mogli napustiti njegov ranč dok nismo probali med, a uz to svakako i api terapiju. Osjećaj izvanredan! A dobili smo i propolis gratis.

Na kraju našeg kratkog druženja dodao je da “kad se nešto radi srcem, onda mora biti dobro”.

Pčelarstvo je ljubav, a pčele su moji ljubimci – zaključio je Memagić.
Njegova terapija medom, uz obilazak Nacionalnog parka Una, liječi i dušu i tijelo.

Cenzura.ba

cenzura.ba
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com