Četvrtak, 24.09.2020

Počinje EURO 2020 za rukometaše, na njemu prvi put učestvuje i BiH

DOMAĆINSTVO U TRI ZEMLJE
Počinje EURO 2020 za rukometaše, na njemu prvi put učestvuje i BiH

Među 24 učesnika su i Hrvatska, Slovenija, Srbija, Sjeverna Makedonija, Crna Gora i BiH

Austrija, Švedska i Norveška će od danas do 26. januara ove godine biti domaćini Evropskog prvenstva za rukometaše, na kojem će po prvi put nastupiti 24 reprezentacije. Uz to biće to prvi EURO koji će se igrati na teritoriji tri zemlje, a za njega se veže još jedna zanimljivost, a to je da će, također, po prvi put od raspada Jugoslavije nastupiti sve bivše republike. Dakle, među 24 učesnika su i Hrvatska, Slovenija, Srbija, Sjeverna Makedonija, Crna Gora i BiH. Od država regije, jedino Kosovo, bivša jugoslovenska autonomna pokrajina, nije ostvarilo plasman na završni turnir, prenosi Anadolu Agency (AA).

Naslov šampiona Evrope braniće Španija, koja je na prošlom prvenstvu u Hrvatskoj pomalo neočekivano stigla do trona. Španski selektor Jordi Ribera odlučio se za provjerene snage, odnosno za sastav gotovo identičan onom koji je prije dvije godine stigao do vrha Evrope. Iako ih nakon sedmog mjesta na Svjetskom prvenstvu prošle godine mnogi ne svrstavaju u red velikih favorita na Špance uvijek treba ozbiljno računati. Imaju sjajan spoj iskustva i mladosti, tako da se od njih može puno očekivati na predstojećem Evropskom prvenstvu. Posebno kada se uzme u obzir činjenica da imaju prilično laganu grupu u prvoj fazi takmičenja, gdje će im jedini ozbiljan rival biti Njemačka. Preostala dva Latvija i Holandija su debitanti i ne bi trebali stvoriti previše problema aktuelnom šampionu.

U borbu za medalje, kada je riječ o Evropskom prvenstvu, koje se smatra jačim takmičenjem od svjetske smotre, može se uključiti veliki broj reprezentacija. Prije svih tu su dva domaćina Norveška i Švedska, zatim Francuska, aktuelni svjetski šampion i olimpijski pobjednik Danska, Hrvatska, Njemačka, te spomenuta Španija. Riječ je o selekcijama koje spadaju u uži krug favorita, a u borbu za medalje mogu se uključiti Slovenija, Mađarska, Rusija, Island, pa možda još i Srbija, koja ima ogroman igrački potencijal, koji rijetko materijalizuje na velikim takmičenjima.

Od reprezentacija iz regiona sa najvećim ambicija na EURO 2020, kao i uvijek u posljednjih dvadesetak godina, stiže Hrvatska. Selektor Lino Červar odlučio se na određene promjene u sastavu, donekle je podmladio sastav, ali su okosnica i dalje glavne zvijezde poput Luke Cindrića, Igor Karačića, Zlatka Horvata i Domagoj Duvnjak, koji je povrijedio list krajem novembra, ali bi trebao biti potpuno spreman za Evropsko prvenstvo. Ono što je za Hrvate najveći motiv jeste činjenica da u riznici pehara i medalja nemaju zlatno odličje sa evropskih prvenstava.

“Hrvatski rukomet, a posebno muška reprezentacija je od samostalnosti do danas donijela 21 medalju s velikih takmičenja. Tu su dva olimpijska zlata, svjetsko zlato, dva puta srebro s evropskih prvenstava… Mi smo ponosni na to, ali i zahvalni svima, koji nam pomažu da ostanemo u svjetskom vrhu. Pred nama je jedna izuzetno izazovna godina. Evropsko prvenstvo uskoro, pa u aprilu olimpijske kvalifikacije, u junu kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2021. godine i onda nadam se u julu Olimpijske igre. Nije to sve lako izdržati, organizirati, pripremiti. I zato ovi dečki koji su tu zaslužuju da im se naklonimo do poda“, rekao je Červar tokom završne faze priprema “kauboja“ u Poreču.

Jedan od najboljih hrvatskih rukometaša svih vremena Duvnjak oprezan je pred EURO, iako mnogi smatraju, da imaju laganu grupu u prvoj fazi takmičenja.

“Grupa izgleda lakša na papiru, ali to nije tako. Mislim da će biti nezgodna grupa i jako teške utakmice. Kao i svake godine ponavljam da je prva utakmica najbitnija, ovoga puta sa Crnom Gorom. Naše neki prvi cilj je da prenesemo dva boda u drugi krug“, jasan je Duvnjak.

Srbija, kao po pravilu pred velika takmičenja ili na samom turniru zapada u unutrašnje probleme. Na prošlom evropskom prvenstvu, koje je održano u Hrvatskoj, mnogo se pisalo o raskolu između tadašnjeg selektora Jovice Cetkovića i jednog od najboljih igrača Petra Nenadića. Došlo je i do sukoba Cvetkovića i potpredsjednika saveza Dragan Škrbića, tako da je izostao rezultat.

Ovoga puta u Srbiji su se potrudili da se afera u javnosti pojavi prije odlaska na završni turnir. Navodno, prema medijskim tvrdnjama, selektor Nenad Peruničić je odlučio da iz stručnog štaba izostavi pomoćnika Nedjeljka Jovanovića, a o tome ga je obavijestio SMS porukom. No, kako god Srbijanci definitivno imaju igrački potencijal, pa ostaje da se vidi da li će ga na EURO 2020 pokazati na terenu.

Selektor Peruničić je u proteklom periodu pokazao veliku hrabrost i šansu pružio mladim nadolazećim snagama, a isto je učinio i pred Evropsko prvenstvo.

“Bitno je da budemo zdravi. Primarni cilj je da prođemo u drugi krug, a moje mišljenje je da ovi momci mogu i više od toga. Posljednjih nekoliko prvenstava Bjelorusija je redovan učesnik, opasna i dobra.

Izvor Fokus.ba

cenzura.ba
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com