Subota, 06.06.2020

Političar iz Bihaća se osjećao uznemireno i nije mogao spavati zbog objavljenog komentara, pa policija kaznila vlasnika portala

Političar iz Bihaća se osjećao uznemireno i nije mogao spavati zbog objavljenog komentara, pa policija kaznila vlasnika portala

Ali tek kad čujete koliko će morati platiti

Gotovo pa nevjerovatno zvuči vijest da se poslanik DF-a u skupštini Unsko Sanskog kantona Farko Hodžić zbog komentara na portalu osjetio ugroženim i uznemirenim zbog kojeg nije mogao spavati i zbog toga je u policijsku upravu Bihać prijavio vlasnika i urednika Bisce.Ba portala zbog kršenja Javnog reda i mira po članu 5. Stav. 1. tačka 7. Zakona o javnom redu i miru – Općinska odluka.

Vlasniku i uredniku portala Bisca.ba izdan je Prekršajni nalog pod brojem 105.573.944.9 od 22/09/2017. godine u kojem se izriče jedinistva novčana kazna u iznosu od 300 KM zbog kršanje javnog reda i mira.

Kako stoji u nalogu ” Prijavljeni je kao vlasnik portala bicse.ba objavio komentar kao i video zapis kojim je uznemirio građana Farku Hodžića”.

Iz ovog portala pitaju se na osnovu čega je vlasnik i urednik portala BisceBa prekršio javni red i mir u Gradu Bihaću te zašto Hodžić nije iskoristio druge pravne mehanizme da reaguje poput demantija?

“Da bi se obezbjedilo da jedno društvo bude demokratsko i slobodno mora se osigurati sloboda izražavanja i sloboda medija, a da pri tome sloboda izražavanja i sloboda medija bude jedan od temeljnih stubova na kojima počiva svako demokratsko društvo. Ovo podrazumijeva pravo na iznošenje mišljenja i objavu informacija bez straha od kažnjavanja ili nekih drugih negativnih posljedica. U posljednjih nekoliko godina nezavisni i slobodni mediji su sve češće izloženi policijskim isljeđivanjima, a sve pod pritiskom takozvanih političara u Skupštini USK” naveli su sa ovog portala.

U toku jučerašnjeg dana stigla je i reakcija Udruženja BH novinari.

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije su osudili novčano kažnjavanje Vahidina Durića, glavnog i odgovornog urednika portala Bisce.ba  (www.bisce.ba) iz Bihaća, zbog objavljivanja komentara o postupcima Farke Hodžića, zastupnika Demokratske fronte u Skupštini Unsko-sanskog kantona (USK).

“Urednik Vahidin Durić kažnjen je novčanom kaznom od 300 KM po prekršajnom nalogu Policijske stanice Bihać, a na osnovu prijave zastupnika Farke Hodžića, koji je policiji prijavio da se „osjećao uznemireno“ i da „nije mogao spavati“ nakon objavljivanja komentara na portalu Bisce.ba.” navodi se u saopštenju BH novinara.

Upravni odbor BH novinara smatra kako kažnjavanje urednika Durića zbog objavljenog komentara predstavlja eksplicitno kršenje slobode izražavanja i prava novinara da kritikuju postupke javnih zvaničnika.

Ovo je, ujedno, pokušaj ponovnog uvođenja verbalnog delikta u naš pravosudni sistem, kao političkog sredstva za gušenje slobodnog iznošenja mišljenja o pitanjima od značaja za javnost.

“Neprihvatljivo je da policija iz Bihaća koristi Zakon o javnom redu i miru i jednostranu izjavu Farke Hodžića kao legitimnog sredstvo kažnjavanja jednog portala i gušenja medijskih sloboda u USK” – navodi se u saopštenju Upravnog odbora BH novinara.

Oni su podsjetili kako je zastupnik Farko Hodžić dobrovoljno prihvatio javnu funkciju, što, prema evropskim standardima slobode izražavanja, podrazumijeva viši stupanj tolerancije, te prihvatanje kritike njegovih postupaka i odluka u javnom komunikacijskom prostoru.

Upravni odbor BH novinara zahtijeva od policijskih zvaničnika Ministarstva unutrašnjih poslova USK i Policijske stanice Bihać hitno povlačenje prekršajnog naloga i obustavljanje postupka prema uredniku Vahidinu Duriću.

U protivnom, Linija za pomoć novinarima će pokrenuti pravnu proceduru protiv onih koji su zloupotrijebili Zakon o javnom redu i miru za uvođenje cenzure i verbalnog delikta pod krinkom primjene  zakona.

“Istovremeno, pozivamo zastupnika Farku Hodžića da, ukoliko ima primjedbe na rad portala Bisce.ba, koristi druga, legitimna sredstva za zaštitu vlastitog ugleda, kao što su demanti i/ili tužba za klevetu”, saopšteno je iz Upravnog odbora BH novinara.

cenzura.ba
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com