Ponedjeljak, 19.08.2019

Pouzdane metode za izračunavanje plodnih dana

Ukoliko ne znate da izračunate svoje plodne dane, pokušajte putem ovih metoda.

Ovulacija se događa u trenutku ženskog menstrualnog ciklusa kada je zrela jajna ćelija ispuštena iz jajnika i kreće na putovanje kroz jajovod, te je spremna za oplodnju ako susretne spermatozoid. Sa obzirom na činjenicu da je ovulacija razdoblje u kojem možete ostati u drugom stanju vrlo je korisno da znate tačno izračunati plodne dane. Ovulacija je period sredine ciklusa, a slobodno možemo da kažemo i vrijeme o kome svaka žena razmišlja jednom mjesečno. Strepnja pred ove dane i vođenje računa o zaštiti prilikom seksualnih odnosa, samo su neke od stvari o kojima žene vode računa. Menstrualni ciklus računa se od prvog dana jedne menstruacije do prvog dana sljedeće. Normalnim trajanjem menstrualnog ciklusa smatra se 21 do 35 dana, a sama menstruacija od 2 do 7 dana. Većina žena ima cikluse 25 do 28 dana. Menstrualni ciklus se najjednostavnije može podijeliti u dvije faze. Period koji prethodi ovulaciji (prva faza ciklusa) i period nakon ovulacije (druga faza ciklusa), piše lepotaizdravlje.rs.

Računanje prema Knausovoj metodi

(PD- plodni dani, NKC – najkraći ciklus, NDC – najduži ciklus)

PD = (NKC – 15d -2d) do (NDC -15d + 2 d)

Ako je ciklus stabilan i traje 28 dana, prema ovoj formuli plodni dani su od 9. do 15. dana brojeći od prvog dana prethodne menstruacije.

Primjer: NKC – 24 d, NDC 28 d

PD= (24d -15d-2d) do (28d -15d+2d) = plodni dani su od 7. do 15. dana

Prema modifikovanoj Oginovoj metodi

PD = (NKC – 18 d) do (NDC – 11 d)

Ako ciklus traje 28 dana, plodni dani su od 10. do 17. dana.

Različiti stresni događaji, poput emocionalnog stresa, bolesti, naglog mršavljenja, intenzivnog vježbanja, mogu dovesti do promjene dužine trajanja menstrualnog ciklusa i vremena ovulacije, što smanjuje pouzdanost ove metode.

cenzura.ba
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com