Četvrtak, 23.01.2020

Promovirana knjiga “Srebreničke suze u stihovima”

Posebnost ove knjige je što su u njoj zastupljeni, uglavnom neafirmirani autori.

Knjiga “Srebreničke suze u stihovima”, koja sadrži poeziju 24 autora iz BiH i okruženja, promovirana je sinoć u Kristalnoj sali Općine Bugojno.

Djelom se, kako se čulo, želi sačuvati od zaborava genocid, počinjen u Srebrenici jula 1995.

Knjigu su predstavili priređivač Muhamed Omerović (Zvornik), promotor Fajko Kadrić (Kalesija), te neki od autora Senada Alić-Mujezinović (Ključ), Mehmedalija Bektić (Srebrenica) i Emir Hasić (Mostar).

Odabrane stihove iz knjige interpretirali su učenici bugojanske gimnazije Armin Fuka i Dženana Zulum, a moderatorica je bila novinarka Mevlida Ridžal.

Uime organizatora promocije, dobrodošlicu prisutnima je izrazio predsjednik Udruženja logoraša općine Bugojno Azem Gvozden, a prigodnim riječima obratio se i načelnik Bugojna Hasan Ajkunić.

-Posebnost ove knjige je što su u njoj zastupljeni, uglavnom neafirmirani autori, koji progovaraju o istoj temi, svako iz svog ugla. Čak i oni ljudi koji, možda, Srebrenicu nikada nisu ni vidjeli – naglasio je promotor Fajko Kadrić.

Po riječima njenog priređivača, knjiga je nastala “na inicijativu i trudom pjesnika, koji su preživjeli golgotu i stradanje”.

-Stihovima koje pišemo pokušavamo da doprineseno kulturi sjećanja na zločin, koji se dogodio nad Bošnjacima u Srebrenici – istaknuo je Muhamed Omerović.

Dodaje da je knjiga “Srebreničke suze u stihovima” do sada promovirana dva puta, prvi put na Marša mira, a drugi u Kalesiji, i da je u planu njeno predstavljanje u drugim bh sredinama, te inostranstvu.

Fena

cenzura.ba
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com