Ponedjeljak, 30.03.2020

Safet Begić: KAKO DOĆI DO IZLAZA IZ ISKUŠENJA?

Safet Begić: KAKO DOĆI DO IZLAZA IZ ISKUŠENJA?

Kao i na sva ostala pitanja tako i na ovo imamo odgovor u Allahovom govoru Časnom Kur’anu. Naime Alllah dž.s. na navodi primjer Junuza a.s. koji je bježeći od zla njegovog naroda koje više nije mogao podnositi upao u iskušenje da ga je progutala ogromna riba (najvjerojatnije kit). Sve do tog momenta on je krivio sve oko sebe i vidjevši da ne može uraditi nista po pitanju zla koje se oko njega čini odustao je i nastojao da pobjegne od sveukupnog crnila koje ga okružuje kriveći druge za to crnilo.

Međutim Allahovom voljom upada u totalni mrak , u utrobu ribe.
Od tog momenta više ne krivi druge niti se žali Allahu na svoje stanje niti moli Allaha da ga spasi nego GLEDA SEBE, SVOJU KRIVNJU , SVOJE GRIJEHE, PRIZNAJE IH UZVIŠENOM GOSPODARU I OBRAĆA MU SE RIJEČIMA:

LA ILAHE ILLA ENTE , SUBHANEKE, INNI KUNTU MINE ZZALIMIN WE ENTE ERHAMU RRAHIMIN.

NEMA BOGA OSIM TEBE , NEKA SI SLAVLJEN, JA SAM ZAISTA OD ZALIMA (JA SAM PREMA SEBI NEPRAVDU UČINIO) A TI SI OD SVIH MILOSTIVI NAJMILOSTIVIJI.

Nakon toga Allah dž.s. ga spašava iz iskušenjana način da je naredio ribi da ga izbaci iz sebe na obalu.

U sličnoj smo situaciji kao i Junuz a.s. i umjesto da nastojimo svojim svjetlom utičemo na mrak oko sebe mi kritikujemo mrak oko sebe i na taj način upadamo u jos veći mrak. Svojim svjetlom možemo uticati na mrak ukoliko priznajemo SVOJE GRIJEHE I ČISTIMO SE OD NJIH kajući se i popravljajući vlastito stanje.

Kad to uradimo isto kao sto je Junuz a.s. uradio Allah Uzvišeni će nas izvaditi iz najvećeg mraka i iz najtežeg iskušenja.

Molim Allaha Uzvisenog da budemo od onih koji ce u sebi a ne u drugima tražiti krivce, priznavati svoje grijehe Allahu i kajati se za njih i na taj način popravljati stanje kod sebe i oko sebe.

Ako tako budemo postupali izići ćemo i iz trenutnog i iz svih narednih iskusenja kao spašeni…

Cenzura.ba

cenzura.ba
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com