Ponedjeljak, 23.11.2020

Samir Muminović: “Za mlade bračne parove omogućit ćemo olakšice za stanove”…..

Samir Muminović: “Za mlade bračne parove omogućit ćemo olakšice za stanove”…..Kao budući gradonačelnik, zajedno sa gradskom upravom, iznaći ću najbolji način za subvencioniranje kupovine stana i rješavanja stambenog pitanja mladih bračnih parova u našem gradu. To je samo jedan, iako vrlo važan preduslov za sprečavanje odlaska mladih ljudi s ovog područja. Svi govorimo o odlasku mladih ljudi, iako malo činimo da se ta porazna pojava zaustavi, a to je moguće samo ako mladoj populaciji ponudimo razloge da ostanu u svome gradu.

​Posjetom Ozimicama 2, gdje firma BC-Gradnja gradi novu stambenu zgradu sa 32 stana, želio sam saznati šta je to što gradonačelnik i gradska uprava mogu učiniti kako bi stimulirali stanogradnju. U planu navedene firme je i izgradnja još jedne stambene zgrade sa 50 stanova. Stekao sam dojam, da gradska administracija treba brže reagirati u smislu izdavanja potrebne dokumentacije, a potom svakako i uređenja eksterijera.

Upravo zbog spore, trome administracije, izvođači radova nerijetko odustaju od planiranih poslova ili njihove investicije predugo traju, što svakako nije nešto što kao Grad želimo.​Bihać ima mogućnosti za širenje, ali preduvjet za to je brža i efikasnija gradska administracija. Kao budući gradonačelnik, ozbiljno ću se posvetiti ovom ozbiljnom problemu, jer je zbog trome administracije do sada u Bihaću veliki broj investitora odustao od izvođenja radova i planiranih investicija.
Posvetiti ću se da se administrativni rad ubrza kako bi projekat osiguravanja povoljnih uvjeta za rješavanje stambenih pitanja naših građana, posebno mladih bračnih parova, bio brže riješen. Uvjeren sam da uz dobru volju, trud i zajednički motiv da zaustavimo odlazak mladosti iz Bihaća, možemo postići taj cilj, a on je da naša omladina svoju budućnost gradi u svojoj domovini, u svome gradu, a ne u tuđini.Mnoge zemlje koje su imale sličan problem, uspjele su zaustaviti trend iseljavanja upravo dajući mladima motiv i razlog da ostanu, a ja sam uvjeren da mi to možemo efikasnim zalaganjem da im osiguramo jednostavniju kupovinu stana, ubrzavanjem gradske administracije i sličnim projektima koje ću kao budući gradonačelnik realizirati u svrhu ovoga cilja.

Ako su mogli drugi, možemo i mi, potrebno je biti iskren i odlučan da se to i uradi.

Cenzura.ba

cenzura.ba
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com