Četvrtak, 13.08.2020

Sarajevo prodisalo, snijeg i vjetar očistili zrak

SMOG NESTAO
Sarajevo prodisalo, snijeg i vjetar očistili zrak

Prema podacima sa mjernih stanica u Sarajevu, glavni grad Bosne i Hercegovine, kao prema predviđanjima, danas ima najčišći zrak u posljednjih nekoliko sedmica.

Mjerne stanice na Skenderiji, Bistriku, Otoci, Ilidži te kod Vijećnice i Ambasade Sjedinjenih Američkih Država pokazuju vrijednosti od 10-ak do 30-ak AQI, što predstavlja dobar i čist zrak sa jako mail ili nepostojećim rizikom po zdravlje.

Agencija AirVisual preporučuje građanima da iskoriste priliku i dobro provjetre stanove i kuće, te da vrijeme iskoriste van svojih domova.

Uzrok su povećana brzina vjetra te snijeg koji je u noći sa subote na nadjelju zabijelio grad.

Izuzetak je naselje Bjelave gdje je zabilježen indeks zagađenosti veći od 120 što predstavlja rizik za osjetljive grupe građana.

U subotu je stanje bilo suprotno, indeks zagađenosti zraka bio je izuzetno visok, posebno u centru grada gdje je u 13:30 zabilježena vrijednost AQi od čak 373 odnosno 381 što je ocijenjeno kao “opasno”.

Prema predviđanjima AirVisuala, slična situacija će se zadržati do kraja dana te u ponedjeljak, ali će u utorak, zbog pada brzine vjetra doći do ponovnog nakupljanja smoga.

Cenzura.ba /Klix,ba

cenzura.ba
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com