Subota, 17.04.2021

SDA USK: Hadžibajrić Dezinformisao Javnost

SDA USK: Hadžibajrić Dezinformisao JavnostPočetkom sedmice bosankohercegovačkoj javnosti prezentirana je informacija o spajanju Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) i Nezavisne Bosanskohercegovačke liste (NBL) u jednu stranku koja bi trebala nositi naziv Narodni evropski savez (NES).

Ništa neobično i do sada neviđeno na bh. političkoj sceni. Obično je to u pravilu posljednji korak u pravcu gašenja stranke i nemogućnostima da dosegnu šire biračko tijelo.

Ibrahim Hadžibajrić je u izjavi za medije obavijestio javnost kako je A-SDA najjača stranka na Unsko-sanskom kantonu. Očigledno je da Hadžibajrić ili nije dovoljno istražio o kakvim se poslovnim i političkim partnerima radi ili je svjesno odlučio dezinformisati javnost.

Da bismo osvjetlili (ne)uspjeh krajiške A-SDA dovoljno je uporediti podatke s posljednjih izbora između SDA i A-SDA.

– SDA je na Lokalnim izborima 2020. osvojila tri načelničke pozicije dok je A-SDA osvojila samo jednu načelničku poziciju;

– SDA trenutno čini većinu u čak pet od osam općina na Unsko-sanskom kantonu dok je A-SDA zadržala većinu u Cazinu i pridružila se novoformiranoj rušilačkoj većini u Sanskom Mostu;

– SDA je na Lokalnim izborima osvojila 24.574 glasova dok je A-SDA osvojila 19.323;

– SDA je osvojila 61 vijećničko mjesto dok je A-SDA osvojila 40 mjesto.

Iz prethodno pobrojanog jasno se da zaključiti da je SDA najjača stranka na Unsko-sanskom kantonu. Razloge zbog kojih je Hadžibajrić iznio netačne tvrdnje te da li su iste rezultat informacija koje je dobio od Ogreševića i njemu bliskih ljudi ostavljamo da objasne u sklopu najavljenje saradnje i udruživanja.

Pogleda li se šira slika, onda jasno postaje da je projekat A-SDA politički na zalasku karijere iako to njeni predstavnici ne žele prihvatiti i predstaviti javnosti već udruživanjem s drugim strankama prikazati da i dalje namjeravaju voditi politički život.

Načelnika Hadžibajrića upozoravamo da u ovom slučaju neće imati posla s čestitim Krajišnicima i probosanskom političkom opcijom već s ljudima koji vode komercijalnu politiku sa svim i svakim.

Afere koje je A-SDA u svom dosadašnjem radu kreirala poput prodaje biračkih mjesta u Srebrenici, samostalnog nastupa u Mostaru, Afere Pero i prodaje lažnih diploma, podignutih optužnica protiv visokih funkcionera ove stranke teško će zaboraviti građani Unsko-sanskog kantona. Upravo građani iz dana u dan uviđaju o kakvom se propalom političkom projektu radi te neće zaboraviti stara lica pod novim nazivom kao ni afere koje su im priuštili.

Mirsad Vojić, predsjednik KO SDA USK

cenzura.ba
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com