Subota, 06.06.2020

Šef Delegacije EU u BiH Johan Satler zatražio hitno zatvaranje Vučjaka

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johan Satler (Satller) je prilikom današnje posjete Bihaću predao 11 novih vozila za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (MUP USK), ali i na sastancima sa predstavnicima gradske i kantonalne vlasti tražio hitno zatvaranje privremenog prihvatnog kampa na Vučjaku.

– Osigurali smo 11 novih vozila za policijske službenike i s ovom aktivnošću podrška Evropske unije u BiH dosegla je iznos od 36 miliona KM. Sredstva su, naravno, osigurana za rješavanje problema i izazova koji dolaze s migrantskom krizom. Naravno, ne idu sva za zbrinjavanje migranata i izbjeglica, nego se značajna sredstava usmjeravaju i za podršku lokalnim zajednicama – istakao je šef Delegacije Evropske unije u BiH Johan Satler.

Naglasio je i zahtjev koji je na današnjim sastancima uputio predstavnicima lokalne i kantonalne vlasti.

– Na sastancima s gradonačelnikom, premijerom i članovima Vlade te policijskim komesarom tražio sam hitno zatvaranje privremenog prihvatnog kampa na Vučjaku. Ta lokacija je neuvjetna i neprihvatljiva kada su u pitanju higijenski aspekti, a da ne spominjem blizinu miniranih područja – naglasio je Satler.

Na današnjim sastancima prezentiran je i stav Evropske unije o eventualnom skorašnjem zatvaranju prihvatnih centara Bira i Miral. Rečeno je kako je to neizvodivo u kratkom vremenskom periodu, s obzirom na to da ugovori o korištenju prostora istječu 15. novembra.

Kantonalni premijer Mustafa Ružnić zahvalio je Evropskoj uniji za podršku, ali i ponovio određene stavove Operativne grupe za situaciju s migrantima u USK.

– Samo zahvaljujući podršci Evropske unije i međunarodnih organizacija, nismo sami u ovoj situaciji. Zato moram ponovo apelirati i na nadležne državne institucije da se uključe u rješavanje problema. Učinit ćemo sve da izmjestimo ljude s Vučjaka, jer nismo ni mi sretni zbog tamošnjih uvjeta, ali isto tako moram ponoviti da mi ostajemo pri stavu o potrebi izmještanja migranata i izbjeglica iz gradskih središta. Neophodna nam je koordinacija svih učesnika u procesu i rasterećivanje Unsko-sanskog kantona – poručio je Ružnić.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić još jednom je ponudio lokaciju Lipa, koja je u gradskom vlasništvu, te najavio sutrašnju vanrednu sjednicu Gradskog vijeća.

– Tu sam lokaciju davno ponudio, međutim, predstavnicima međunarodnih organizacija nije odgovarala zbog udaljenosti od grada i nemogućnosti obezbjeđivanja servisa. Mi ćemo na sutrašnjoj vanrednoj sjednici pokušati dobiti saglasnost Gradskog vijeća, tako da imamo i zvaničnu odluku. Tu se relativno brzo mogu obezbijediti struja i voda, odnosno sve neophodnosti za kamp, tako da nam se ne može spočitavati kako ne nudimo adekvatne lokacije u državnom vlasništvu – kazao je gradonačelnik Fazlić.

Svi akteri današnjih sastanaka konstatirali su kako je neprihvatljivo da Unsko-sanski kanton gotovo sam nosi teret migracijskog procesa, te da je krajnje vrijeme za adekvatnu reakciju nadležnih organa državne i entitetskih vlasti.

Izvor: Avaz.ba

cenzura.ba
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com