Četvrtak, 04.03.2021

Štab CZ Grada Bihaća donio Odluku o prestanku stanja prirodne i druge nesreće

Na danas održanoj 27. sjednici članovi Štaba Civilne zaštite Grada Bihaća na čelu sa komandantom i bihaćkim gradonačelnikom Šuhretom Fazlićem donijeli su Odluku o prestanku stanja prirodne i druge nesreće uzrokovane visokim snijegom. Ovom odlukom danas, 9. marta 2018. godine prestalo je stanje prirodne i druge nesreće uzrokovane visokim snijegom, a Komisija za procjenu šteta na području grada Bihaća nastavlja sa radom na terenu, odnosno procjenom do danas prijavljenih šteta.

Na današnjoj sjednici članovi Štaba usvojili su i konačni izvještaj o procijenjenim štetama nastalim uslijed jakog vjetra u mjesecu decembru 2017. godine. Komisija je zaprimila 194 prijave, od čega 153 prijave fizičkih lica i 16 prijava pravnih lica šteta nastalih od olujnog vjetra krajem pošle godine.

Ukupna procijenjena šteta od olujnog vjetra ukupno iznosi 343.799,30 KM, od čega je ukupna šteta za fizička lica 281.743,94 KM, a ukupna šteta za pravna lica 62.055,35 KM.

„Članovi Štaba danas su usvojili zaključak kojim Grad Bihać osigurava 55.000 KM za sanaciju štete nastale uslijed vjetra koji nas je zadesio krajem prošle godine. Riječ je o 10.000 KM sredstava iz budžetske rezerve koje smo tih dana interventno izdvojili, zatim 20.000 KM koje smo dobili od Kantona, 30.000 KM iz namjenskih sredstava posebne naknade za zaštitu i spašavanje, te još 5.000 KM iz redovnih budžetskih sredstava Grada Bihaća. Pošto su važeći pravilnici za isplatu sredstava gađanima u ovakvim slučajevim prilično zahtjevni, kako bi ubrzali i olakšali proceduru štab je usvojio zaključak o hitnoj analizi postojećeg Pravilnika o procedurama, uslovima, kriterijima i procedurama za dodjelu jednokratne novčane pomoći za hitne intervencije i sanaciju šteta, te ukoliko bude postojala mogućnost to ćemo maksimalno pojednostavniti“ – naglasio je gradonačelnik Šuhret Fazlić.

On je dodao da su sada stvoreni uslovi da se u narednim danima i viši nivoi vlasti, odnosno Vlada USK-a i Vlada F BiH odrede koliko će biti njihovo učešće po pitanju obezbijeđivanja sredstava za nastalu procijenjenu štetu uslijed jakog vjetra.

Članovi Štaba informisani su i o aktuelnoj situaciji na području Grada Bihaća, sa posebnim akcentom na topljenje snijega i porast vodostaja rijeka Une i Klokota. Istaknuto je da su sve nadležne službe u stanju pripravnosti, a kontinuirano se obilaze najkritičniji lokaliteti koji imaju problema sa oborinskim vodama. Izvršen je i monitornig svih kanala za oborinske vode i konstatovano je da je uz manje intervencije obezbijeđen protok vode kroz sve kanale na području grada.

Stanje je za sad zadovoljavajuće kada su u pitanju vode i vodostaji Une i Klokota, a dežurne službe će i preko vikenda pratiti stanje vodostaja rijeka Une i Klokota.

Istovremeno u toku je popis prijavljenih šteta nastalih uslijed velikog snijega, a za sad zaprimljeno 253 prijave štete.

cenzura.ba
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com