Utorak, 02.06.2020

Turković: U hrvatskom Saboru nije donesena odluka o odlaganju otpada na Trgovskoj gori

VELIKI SPOR
Turković: U hrvatskom Saboru nije donesena odluka o odlaganju otpada na Trgovskoj gori
Cenzura.ba /Klix.ba

Foto: I. Š./Klix.ba

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković za Klix.ba je kazala da, prema njenim informacijama, Sabor Republike Hrvatske nije donio odluku o odlaganju radioaktivnog otpada blizu granice sa BiH.

U utorak se pojavila informacija da je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike Hrvatske lokaciju bivšeg vojnog skladišta Čerkezovac u Općini Dvor dala na upotrebu Fondu za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada NE Krško.

“Ja sam razgovarala sa našim ambasadorom Aleksandrom Vranješom u Republici Hrvatskoj i on me obavijestio da nikakva takva odluka nije donesena u Saboru. BiH se 2016. godine obratila nadležnim tjelima Hrvatske vezano za strategiju Fonda za razvoj u kojoj se spominje perspektivna lokacija. Po osnovu ESPO konvencije čiji smo potpisnici, Bosna I Hercegovina je trebala dobiti zvaničan odgovor ćime je prekršena konvencija. Konvencija predviđa proces konsultacija koje nisu izvršene“, rekla je Turković.

Ističe i da ambasador BiH nije uspio uspostaviti komunikaciju sa hrvatskim ministrom zaštite okoliša i energetike Tomislavom Čorićem, a na zvanični zahtjev da se održi sastanak po ovoj temi, susret je zakazan za 1. juli 2020. godine.

“Izrazila sam svoju zabrinutost ministru vanjskih i evropskih poslova Gordanu Grlić-Radmanu“, dodala je šefica bh. diplomatije.

Šefovi hrvatske i bh. diplomatije Grlić-Radman i Turković (Foto: I. Š./Klix.ba)

Podsjetimo, kada se pojavila informacija početkom ove sedmice Fond je saopštio da će tokom projekta u kontinuitetu sarađivati sa lokalnom i općom javnosti, kao i sa javnosti u Bosni i Hercegovini, a da će postupak traženja lokacijske i građevinske dozvole pokrenuti ukoliko se utvrdi da lokacija neće imati štetan uticaj na okoliš.

UPRKOS PROTIVLJENJU
Hrvatsko ministarstvo ipak odobrilo zbrinjavanje radioaktivnog otpada na granici s BiH

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac zatražio je da nadležne institucije provjere tačnost posljednjih informacija koje su se pojavile u javnosti u vezi s izgradnjom odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada na Trgovskoj gori u Hrvatskoj, u neposrednoj blizini granice s BiH.

TRAŽI POJAŠNJENJE
Ministar Košarac: Odluka Hrvatske da odlaže radioaktivni otpad na granici BiH je skandalozna

On je održao i hitan telefonski razgovor sa šefom Delegacije EU u BiH Johannom Sattlerom, tokom kojeg je ponovio da je namjera Hrvatske da gradi odlagalište za nuklearni i radioaktivni otpad na granici s BiH potpuno neprihvatljiva, što je usaglašen stav svih nivoa vlasti u BiH.

cenzura.ba
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com