Subota, 06.06.2020

U BiH stiglo 19.500 migranata, a najviše broji USK

U Sarajevo će za desetak dana doći viši ekspert Evropske komisije čiji će zadatak biti, pored ostalog, pružanje podrške svim relevantnim strukturama u našoj zemlji na prevazilaženju problema nastalih usljed migrantske krize, nezvanično saznaje Oslobođenje.

Uprkos činjenici da se svakim danom povećava broj ilegalnih migranata u BiH, gdje najviše trpi Unsko-sanski kanton, državne institucije još nemaju adekvatne lokacije po kojim bi oni bili raspoređeni, a čime bi se rasteretio USK. Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima, rekao je jučer da je od početka godine registrirano 19.500 ilegalnih migranata, što je oko 20 posto više nego u istom periodu 2018. Najviše ih je stiglo iz Pakistana, prenosi Oslobođenje.ba.

Ujić kaže da su migracije još pod kontrolom, a da su najveći problemi prisutni u USK-u, gdje se bilježi kontinuirano prisustvo od 3.500 do 5.500 ilegalnih migranata. Istovremeno, policijske agencije u BiH svakodnevno rade na prikupljanju informacija, ali i na razbijanju kriminalnih grupa koje krijumčare migrante i preko naše zemlje ih prebacuju u zemlje EU. Tako je prije dva dana provedena akcija River, u okviru koje je uhapšeno pet bh. državljana koji se sumnjiče za krijumčarenje najmanje 315 migranata. Njima je jučer predložen pritvor.

– Pritvor je predložen zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, te utjecati na svjedoke ili saučesnike i da bi mogli počiniti novo kazneno djelo ili dovršiti započeto. Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju uputio je Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora za svih pet osoba, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

cenzura.ba
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com