Petak, 10.07.2020

“Umjesto što licemjerno moralizira, Tegeltija treba da bude procesuiran zbog afere “Potkivanje” i smijenjen”

REAGOVANJE SDA
“Umjesto što licemjerno moralizira, Tegeltija treba da bude procesuiran zbog afere “Potkivanje” i smijenjen”

Umjesto što licemjerno moralizira, optužuje SDA za tobožnji pritisak na pravosuđe i brani kompromitiranu glavnu tužiteljicu Gordanu Tadić, predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija bi trebao da podnese ostavku ili bude smijenjen- navodi se u saopćenju SDA.

– Razumljivo je da Tegeltija brani tužiteljicu Tadić, jer ga je ona sačuvala od procesa u aferi “Potkivanje”, u kojoj je kompletna bh. javnost mogla vidjeti snimak i način rada predsjednika VSTV-a. Poražavajuće je da Tegeltija nikada zbog toga nije procesuiran. I to je jedan od razloga zbog kojih je veliki dio javnosti izgubio provjerenje u dio pravosuđa kojima rukovode Tegeltija i Tadić. Tegeltija je posljednja osoba koja može da govori o nezavisnom pravosuđu, jer je upravo on pravosudne institucije stavio u službu politike SNSD-a, a što je i javno potvrdio kada je prisustvovao Dodikovom skupu u Istočnom Sarajevu organiziranom s ciljem da se derogira Ustavni sud – poručuju iz SDA i dodaju:

– Jedini “pritisak” koji SDA pravi prema pravosuđu jeste naš zahtjev da se striktno primjenjuje zakon, bez izuzetka procesuiraju sva krivična djela i da se procesi vode u svakom dijelu BiH. Ne mogu Tužilaštvo BiH i SIPA-a biti nadležni samo na teritorijama na kojima u većini žive Bošnjaci. Naš “pritisak” ogleda se i u tome da od pravosuđa tražimo da ne bude privilegovanih i nedodirljivih, kao i da ne bude afera i montiranih političkih optužnica koji podrivaju vjeru građana u pravosudni sistem.

Izvor: Faktor

cenzura.ba
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com