Subota, 06.06.2020

Umro bivši ministar finansija BiH Dragan Vrankić

Dragan Vrankić, glavni revizor Ureda za reviziju institucija BiH, bivši ministar finasnija Bosne i i Hercegovine i visokopozicionirani član Hrvatske demokratske zajednice BiH umro je jutros u 65. godini, potvrđeno je iz HDZ-a BiH za Klix.ba.
Rođen je 23. januara 1955. godine kod Čapljine. Radio je u Energoinvestu i kao ekonomski savjetnik u općini Čapljina, a onda je došao na dužnost zamjenika ministra finansija u Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona

Potom je bio je zamjenik premijera te premijer tog kantona, a u dva mandata izabran je za zastupnika u Parlamentu Federacije BiH. U mandatu 2003. – 2006. bio je ministar finansija i zamjenik predsjednika Vlade Federacije BiH. Radio je na uspostavi Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine.

Godine 2006. izabran je za zastupnika u Zastupnički dom PS BiH, a potom je izabran za ministra finansija Bosne i Hercegovine do 2010. godine. Nakon toga se vratio u Zastupnički dom, a 2015. godine je imenovan za generalnog revizora Ureda za reviziju institucija Bosne i Hercegovine.

Bio je član predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine.

Bio je oženjen i imao je troje djece.

Izvor: Klix.ba

cenzura.ba
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com