Ponedjeljak, 30.03.2020

UZNEMIRUJUĆE OTKRIĆE NAKON PRVIH OBDUKCIJA Korona virus je kao mutant između SARS-a i AIDS-a, te i kod preživjelih može izazvati nepovratna oštećenja

UZNEMIRUJUĆE OTKRIĆE NAKON PRVIH OBDUKCIJA
Korona virus je kao mutant između SARS-a i AIDS-a, te i kod preživjelih može izazvati nepovratna oštećenja

Utjecaj COVID-19 na ljudsko tijelo sličan je kombinaciji SARS-a i AIDS-a, pošto oštećuje i pluća i čovjekov imunološki sistem – izjavio je za Global Times Peng Zhiyong, direktor odjela intenzivne njege univerzitetske bolnice Zhongnan u Wuhanu

Kineski medicinski eksperti objavili su u tamošnjem nacionalnom dnevniku Global Times najnovija, prilično uznemirujuća saznanja o korona virusu, prikupljena nakon obdukcija nekoliko desetaka oboljelih koji su podlegli ovoj bolesti.

Oni tvrde da korona virus djeluje kao svojevrsni mutant između virusa SARS-a i AIDS-a, te da može proizvesti nepovratno oštećenje pluća i imunološkog sistema i kod ljudi koji se od bolesti oporave.

– Utjecaj COVID-19 na ljudsko tijelo sličan je kombinaciji SARS-a i AIDS-a, pošto oštećuje i pluća i čovjekov imunološki sistem – izjavio je za Global Times Peng Zhiyong, direktor odjela intenzivne njege univerzitetske bolnice Zhongnan u Wuhanu.

Komentirajući rad jednoga od najuglednijih kineskih stručnjaka za forenziku Liu Lianga, koji je sa svojim timom obavio desetak autopsija nad tijelima žrtava korona virusa koncem februara, nove je spoznaje o bolesti, premda krajnje turobne, ipak nazvao nadahnjujućima.

– One upućuju sve liječnike svijeta kako je u ranoj fazi bolesti najvažnije poduzeti mjere zaštite pluća pacijenata od nepovratne fibroze – istaknuo je dr. Peng.

Cenzura.ba /(slobodnadalmacija.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

cenzura.ba
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com